Gebelikte A Vitamini Zararlı mı? Yararlı mı?

Vitaminler hepimiz için olumlu bir anlam taşımaktadır ve zararlı olabileceklerini aklımıza hiç getirmeyiz. Ancak bazı durumlarda bazı vitaminler zararlı olabilmektedir. Temelde hiçbiri zararlı gibi gözükmez, yalnızca fazla tüketmek zararlı olabilmektedir. 

Bugün yazımızda A vitaminin faydalarını ve zararlarını konuşacağız. Aynı zamanda hangi durumlarda faydalı ve hangi durumlarda zararlı olduğunu anlatacağız. 

Ne Kadar A Vitamini Almalısınız? 

Bunun için kesin bir ölçüm bulunmamaktadır ancak A vitamini yalnızca meyve ve sebzelerden abartılı olmayacak şekilde alınmalıdır. Hamileler, bebeğin sağlıklı gelişmesi için besin takviyesi içebilirler ancak A vitamini ek besin takviyeleri ile alınmamalıdır. Çok nadir durumlarda doktorunuz uygun görürse A vitamini takviyesi alabilirsiniz. 

Fazla A Vitamini Alırsanız Ne Olur? 

Her şeyin fazlası vücudumuza zarar vermektedir ve bu herkes tarafından bilinmektedir. Ancak hamile iken A vitaminin fazla alınması konusuna daha fazla özen gösterilmesi gerekmektedir. Bunun sebepleri aşağıda verilmiştir;

  • A vitaminini fazla alırsanız, doğumunuz diğer hamilelere göre 5 kat riskli geçecektir.
  • Fazla A vitamini beyin sağlığı için iyi değildir. 
  • Aynı zamanda kalp rahatsızlıklarına yol açabilmektedir. 

Yukarıda gördüğünüz gibi A vitamininin fazla tüketimi hafife alınmamalıdır. Maalesef bebeğin gelişimi açısından son derece zararlı olurken, doğuma da olumsuz etki etmektedir. 

Fazla A Vitamini Almaktan Nasıl Kaçınabilirsiniz? 

A vitaminini yeterli miktarda almanız gerektiğini artık biliyorsunuz. Peki fazla A vitamini almamak için ne yapabilirsiniz? Öncelikle besinlerin içerdikleri vitaminleri iyi bilmelisiniz. Örneğin bir sebzede A vitamini olduğunu biliyorsanız ve tükettiyseniz, başka bir besinden bilmeden A vitamini almamalısınız. 

Yediğiniz her şeyin içeriğine önceden bakmak doğru bir karar olacaktır. Daha sonra ise öğünlerinizi ve porsiyonlarınızı planlamalısınız. Düzenli olarak yemek yiyen hamilelerde bu tarz durumlara çok sık rastlanmamaktadır. 

Et, süt, yumurta, bal, havuç ve sebze gibi ürünleri aşırıya kaçmadan ve düzenli olarak tüketirseniz fazla vitamin almanın önüne geçebilirsiniz. Aslında bu besinler yeterli miktarda A vitamini almanızı sağlayacağı için, ek gıdalardan uzak durarak sağlıklı bir hamilelik geçirmek de mümkün hale gelir. 

Tüm bunların dışında yapmanız gereken şey tabi ki doktora gitmek. Düzenli olarak kontrollerinizi yaptırmalı ve değerlerinize baktırmalısınız. Eğer herhangi bir vitamini fazla alıyorsanız bunun hemen önüne geçmelisiniz. 

A Vitaminin Faydaları Nelerdir? 

Yazımızda anlattığımız tüm şeyler olumsuz olsa da A vitamini bebeğin gelişimi ve annenin sağlığı için son derece önemlidir. Aslında A vitamini eksik almak da bazı sorunlara yol açabilmektedir. Peki, A vitaminin faydaları tam olarak nelerdir? 

  1. A vitamini vücudu enfeksiyona karşı güçlendirir ve korur. 
  2. Doku ve hücrelerin sağlıklı şekilde ortaya çıkmasını sağlar. 
  3. Göz sağlığı için mutlaka yeterli miktarda A vitamini almanız gerekmektedir.  A vitamini sayesinde düşük ışıkta bile daha iyi görebilirsiniz. Eksikliği ise renk pigmentlerinde problem yaratabilmektedir. 
  4. Diş ve kemikler için de son derece faydalı bir vitamindir. 

Gördüğünüz gibi yeterli miktarda A vitamini almak önemli ve gereklidir. Aslında vücut için çok önemli faydalara sahiptir ancak A vitamini yalnızca doğal yollarla alınmalıdır. Çok büyük bir problem olmadığı sürece ek gıdalara başvurmamalısınız. 

Hangi Besinlerde A Vitamini Bulunmaktadır? 

Şimdi gelelim hangi besinleri tüketmeniz gerektiğine. Aşağıda listeleyeceğimiz besinleri düzenli ve aşırıya kaçmadan tüketerek A vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. 

  1. Roka
  2. Ispanak
  3. Brokoli
  4. Bezelye
  5. Havuç
  6. Patates
  7. Papaya
  8. Mango 
  9. Bal Kabağı
  10. Yumurta
  11. Balık
  12. Süt
  13. Tereyağı
  14. Peynir

A vitamini bu listede bulunan ve bulunmayan birçok besinde bulunmaktadır. İşte bu sebeple hamileler farkında olmadan fazladan A vitamini alabilmektedir ve bu hamilelikte birçok probleme yol açabilir. Ancak durumun farkında olarak, ne yediğini bilerek öğünlerinizi hazırlayan anneler olumsuz durumlarla karşılaşmamaktadır. 

Sadece hangi besinlerde A vitamini olduğuna değil, hangi besinlerin ne kadar A vitamini bulundurduğuna da bakmanız gerekmektedir. Örneğin patateste yüksek miktarda A vitamini bulunurken, peynirde o kadar fazla A vitamini bulunmaz. Bu da demek oluyor ki çok fazla patates tüketmemelisiniz. 

Bunun yerine karbonhidrat, protein ve sebze tüketimini dengelemek çok daha mantıklı olacaktır. Eğer imkanınız varsa diyetisyen eşliğinde liste hazırlayarak bu listeye uymanızı tavsiye ediyoruz.