Hafta Hafta Gebelik Gebelikte 36. Hafta

Hamileliğin 36. haftasında, bebeğiniz doğuma hazır olduğunu gösteren pozisyona geçmiş olabilir.  Bebeğiniz bu hafta 47 cm uzunluğunda ve bir salkım muz büyüklüğünde. 

Bebeğiniz bu hafta “baş aşağı” pozisyona geçmeye geçmeye başlıyor olabilir ve birden bire düştüklerini görebilirsiniz. Bu da temelde doğuma hazırlanmak için pelvik bölgenize indikleri anlamına gelir. 

Kan akışı: Bebeğiniz dünyaya gelmeye hazırlanıyor. Şimdiye kadar kan dolaşımları tamamen dolmuş durumda.

Sindirim: Bebeğin gelişimindeki bir sistem daha fazla yardıma ihtiyaç duyar: sindirim. Bebeğiniz henüz hiç süt almadığından ve doğana kadar içmeyeceğinden midelerinin tamamen işlevini yerine getirmesi biraz zaman alacaktır. 

Dökülme: Bebeğin vücudundaki tüyler ve vernix caseosa da artık dökülmeye başlıyor. 

Baş aşağı: Bu noktada bebeğiniz baş aşağı pozisyonda olmalıdır. Değilse, hala zaman var demektir. Önümüzdeki birkaç hafta içinde bebeğinizi çevirmeyi deneyebileceğiniz yollar hakkında doktorunuzla konuşun. 

Bebeğiniz ‘Düştüğünde’ Ne Olur?

Şimdilerde, dünyaya gelmeye hazırlanırken, bebek göğüs kafesinin etrafından pelvisinize daha yakın bir yere iniyor. Bu heyecan verici değişikliğe düşme adı verilir. Bu, yaklaşık 36. haftadan 38. haftaya kadar, hatta daha sonra olabilir.

Doğumun yaklaştığının işaretlerinden biri olmakla birlikte, bu durum kesin bir belirti değildir. Aktif doğuma başlamanız haftalar sürebilir. Bazen, insanların yorumlayabileceği kadar dramatik bir fark olsa bile, bebeğinizin düştüğü aşikar olacaktır. Ancak bazı gebeliklerde zar zor fark edebilirsiniz. Bebeğinizin düştüğünü anlamanızı sağlayan bazı işaretler şu şekildedir: 

Daha kolay nefes alabilirsiniz: Bebek artık rahminizin altında olduğundan, muhtemelen diyaframınız üzerinde daha az baskı olacaktır.

Daha sık idrara çıkmanız gerekebilir: Diyaframınız üzerinde daha az basınç, mesaneniz üzerinde daha fazla basınç anlamına gelir.

Daha az mide ekşimesi: Bu hamilelik belirtisini yaşadıysanız, bebeğiniz düştükten sonra mide ekşimesinin hafiflemesi gerektiğini bilmekten mutluluk duyacaksınız, çünkü rahminiz midenize o kadar baskı yapmayacaktır.

Vücudunuz: 36. Haftada Hamilelik Belirtileri

Bebeğiniz dünyaya gözlerini açmak için hazırlanırken, vücudunuz da doğum için hazırlığa başlıyor. İşte bu hafta vücudunuzda görebileceğiniz belirtiler. 

Pelvik ağrı ve sancılar: Bebeğiniz düştüyse, pelvisinizde ağrı hissetmeye başlayabilirsiniz. Bağlar gevşedikçe ve bebeğiniz pelvise daha fazla baskı uyguladıkça, birçok hamile gerçekten rahatsız olur. Bir havuza erişiminiz varsa, baskıyı azaltmak için yüzmeyi veya uzanmayı deneyin.

Duruşta değişiklik: Bebeğin inişi, aynı zamanda bir hamilelik dalgası yaratabilir. Daha geniş bir pelvis, daha geniş bir duruş anlamına gelir, bu nedenle yürüyüşünüz önemli ölçüde değişebilir. 

Vajinal akıntı: Akıntı 36. haftada artabilir ancak normalden farklı görünen herhangi bir şeye dikkat edin. Kan veya sulu bir akıntı, doktoru aramayı gerektirir. Çünkü akıntı aslında amniyotik sıvı olabilir. 

Uyku sorunu: Hamileliğin sonlarında iyi bir gece uykusu zor olabilir. Karnınız büyük ve rahatsızsınız. Mide ekşimesi, bacak krampları veya burun tıkanıklığı ile uğraşıyor olabilirsiniz. 

Hamilelik Hormonları: Neler Değişecek?

Geçtiğimiz sekiz ay boyunca, yaşadığınız hemen hemen her ağrı, acı ve semptom, hamilelik hormonlarına bağlanabilir. İyi haber, doğum yaptıktan sonra, bazı hamilelik semptomları neredeyse anında ortadan kalkabilir. Şişlik ve hamileliğin neden olduğu karpal tünel gibi şeyler. Ancak gerçek şu ki, hormonlarınız bebeğiniz geldiğinde yeniden değişecek ve doğumdan sonra altı ile sekiz hafta boyunca oldukça karışık bir hal alacak. 

Progesteron hemen düşecek, östrojen aniden yükselecek ve yorgunluk, saç dökülmesi, anksiyete, hatta bazı kadınlarda doğum sonrası depresyon gibi birçok yeni semptomlara neden olacak. Anne sütü üretiminden sorumlu hormon olan prolaktin, metabolizmayı yavaşlatabilir, ayrıca huysuzluk ve yorgunluğa neden olabilir.