Pikap Nedir? Nasıl Kullanılır?

Kaset, CD, MP3 ve dijital kayıt gibi birçok ses cihazı çıkmış olsa da pikaplar hala göz alıcı. Keyifli, nostaljik ve en önemlisi yüksek çözünürlüklü olan pikaplar günümüzde birçok tekno markette satışa sunuluyor. Bazı müzisyenler yeni albümlerini ayrıca plak şeklinde satışa çıkarıyor. Çünkü pikap ve plak sevgisi hiç bitmiyor.

Pikap Nedir?

Pikap, bir iğne sayesinde plak üzerindeki girinti ve çıkıntılara kaydedilmiş sesi okuyan ve müziğe dönüştüren bir alettir. Pikap, analog bir alettir. Hem müzik çalmaya hem de müzik kaydetmeye yarar.

Pikabın atası fonograf makinesidir. 1857 yılında Edouard-Leon Scott de Mantinville tarafından icat edilen fonograf, etraftaki gürültüyü kağıda yazan, kaydettiği sesi çalamayan yalnızca laboratuvar ortamında kullanılan bir makineydi.

20 yıl sonra, yani 1877 yılında Graham Bell fonograf makinesini icat ederek bu konuda teknolojik gelişim yaratmıştır. Ses çalamayan fonograf geliştirerek ses çalma özelliği olan fonografı icat etti.

Thomas Edison ise fonografa iğne özelliğini getirdi. Elle çevrilen bir rulo yardımıyla fonograf ses kaydeder ve ses çalar haldeydi. Daha sonra Emile Berliner gramofonu icat etmiş ve böylece pikap ortaya çıkmıştır.

Pikap Ne İşe Yarar?

Pikap hem ses kaydetmeye hem de ses çalmaya yarayan bir araç. Günümüzde müzik dinlemek ve nostalji yapmak için kullanılan bu cihaz yakın tarihe kadar müzik dinlemenin tek yoluydu ve ses kaydı gerektiren her alanda kullanılabiliyordu. Röportajlar, nutuklar, söylevler, önemli görüşmeler pikaplara kaydedilerek tarihi arşive yerleştiriliyordu.

Pikap Nasıl Çalışır?

Pikabın çalışma mekanizması şu şekildedir:

Ses titreşimi plak üstüne işlenir. Bunun için ses verisinin depolanacağı pikap cihaza yerleştirilir ve iğne plağın üzerine konur. Cihaz verili sesi tanımlayarak iğne kanalı aracılığı ile plağa işler. Bu sayede kayıt gerçekleşir.

Pikapta müzik, ses çalmak için de yapılması gereken işlem aynıdır. Plak pikaba yerleştirilir ve iğne üzerine yerleştirilir. Pikap dönmeye başlar ve bu sefer alet plak içindeki veriye iğne aracılığı ile ulaşarak veriyi voltaja dönüştürür. Voltaj daha sonra amplifikatöre dönüşür ve alet dışarıya ses yayar. 

Pikap Ses Kaydı Yapar mı?

Pikaplar ses kaydı yapabilen cihazlardır. Günümüzde ise ses kaydı için onlarca alternatif cihaz olduğundan genellikle ses kaydetmeyen türleri satıştadır. Fakat yeni nesil pikapların başka bir özelliği vardır.

Plaklarınızdaki yüksek çözünürlüklü sesleri pikap aracılığı ile bilgisayar ve telefonlarınıza yükleyebilirsiniz. İnternette ve çeşitli uygulamalarda bulduğunuz diğer kayıtlardan farkı ise plaklara kaydedilen seslerin çok daha kaliteli olmasıdır.

Pikap ve Gramofon Arasındaki Fark Nedir?

Pikap ile gramofon arasındaki farkı anlatmadan evvel birkaç teknik bilgiden bahsedeceğiz.

Pikap da gramofon da plak yardımı ile ses çalan ve kaydeden aletlerdir. Temel farkı ise bu plakların boyutları oluşturur.

78’lik, 45’lik ve 33’lük olmak üzere 3 çeşit plak vardır. Bahsettiğimiz bu sayılar plakların 1 dakika içinde dönme sayılarıdır. Yani 78’lik plak bir dakika içerisinde 78 kez döner.

Gelelim gramofon ve pikap farkına:

  • Gramofon tabla değişim alternatifi olmayan yalnızca 78 devir çevirme özelliğine sahip aletlerdir. Bu sebeple gramofonlarda yalnızca taş plak dediğimiz 78’likler çalınabilir.
  • Pikaplar ise hem 45’lik hem de 33’lük çalabilirler. Ayrıca 78’lik çalabilen plaklar da bulunmaktadır.
  • Gramofon cihazları çalışırken ses çıkarır, pikaplar çıkarmaz.
  • Gramofonlarda taş plak kullanıldığı için iğne daha çabuk eskir.
  • Pikaplarda tablanız olduğu sürece her türlü plağı çalabilirsiniz. Gramofonda ise yalnızca taş plak kullanabilirsiniz.
  • Teknolojik olarak daha gelişkin olmalarından dolayı pikaplar gramofona göre daha az cızırtı çıkarırlar.