İç Gebelik ve Dış Gebelik Arasındaki Farklar Nedir?

Birçok kadının yaşadığı ve yaygın bir şekilde bilinen dış gebeliğin iç gebelikten farklarını yazımızda anlatacağız. Öncelikle dış gebeliğin ilk etapta herhangi bir belirtisi yoktur ve dolayısıyla durumu hemen kavrayamayabilirsiniz.

Bu durumu erken teşhis etmek oldukça önemlidir çünkü dış gebeliğin yol açtığı bazı riskli durumlar bulunmaktadır. Eğer tedavi gerçekleşmezse yırtılmış olan fallop tüpleri zarar verici boyutlara ulaşacak şekilde kanamalara sebep olabilir.

Dış gebelik sırasında, yapacağınız gebelik testleri pozitif çıkabilir ve sağlıklı gebelikte olduğu gibi adet gecikmesi yaşayabilirsiniz. Bu süreç ilerledikçe sağlıklı bir gebelikten ayıran şiddetli ağrıları, kanamaları veya baygınlıkları yaşayacak olmanız size sağlıklı bir gebelik olmadığını işaret edecektir. 

Açık bir şekilde dış gebelik sürecinin normal işlemediğini söylemek mümkündür. Dış gebelik günümüzde her 50 gebeliğin 1’inde gözlemlenebilmektedir.

Dış Gebelik Nedir? Nasıl Oluşur?

Dış gebelik olarak adlandırılması için döllenmiş olan yumurtanın rahim içinin dışında vücutta bir yere tutunması gerekir. Döllenmiş yumurta rahim içine tutulmadığı için bu sağlıklı bir gebelik değildir. Dış gebeliğe aynı zamanda ektopik gebelik de denilebilir.

Dış Gebelik Belirtileri?

Normalden farklı bir gebelik olduğu için bu belirtilerine de yansır. Bu belirtileri iyi saptamak erken tedavi açısından kolaylık sağlayacaktır. En yaygın şekilde görülen dış gebeliğe tubal gebelik denmektedir.

Aşağıda dış gebeliğin belirtilerini listeledik;

  • Vajinal lekelenmeler ve aynı zamanda kanamalar yaşıyor olmak dış gebelik belirtilerindendir.
  • Eğer nefesinizi kesecek kadar şiddetli ağrılarınız varsa bu da sağlıklı bir gebeliğe uygun belirti değildir.
  • Oldukça sık bir şekilde baş dönmesiyle beraber bayılmalar yaşanması.
  • Zayıflamaya başlanması.

Gördüğünüz üzere dış gebeliğin belirtileri vücudu kötü etkileyecek şekildedir ve sağlıklı bir gebelik sürecinde yaşanmaması gerekir. Aynı zamanda sindirim sisteminde de bozukluk yaşanması bu belirtilerin arasındadır.

Dış Gebelik Nedenleri

Dış gebelik, hemen hemen her kadında görülmesi mümkün bir süreçtir. Eğer aktif bir cinsellik hayatı varsa dış gebelik ihtimali mutlaka vardır. Bazı durumlar dış gebelik yaşama riskini daha da arttırmaktadır.

Dış gebeliğe sebep olacak faktörleri aşağıda listeledik;

  • 35 yaş ve üstünde gebelik yaşanması.
  • Birçok kez kürtaj yaptırmış olmak
  • Geçmişte dış gebelik tecrübesini deneyimlemiş olmak
  • Sigara kullanıyor olmak
    • Tüp bebek tedavisi tecrübeniz var ise dış gebelik geçirme ihtimaliniz artmaktadır.
  • Doğum kontrol yöntemleri de bazen dış gebelik riskini etkileyebilmektedir.

Dış gebelik yaşamak için birden fazla faktör vardır. Bunlara dikkat edilmediği takdirde dış gebelik riski kişi için daha da artmaktadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda bu faktörlerin arasında yer almaktadır. Eğer bu faktörlere sahipseniz gebelik sürecinden önce bir uzmana danışmanız faydalı olacaktır.

Dış Gebelik Tedavisi

Dış gebelikte embriyonun dünyaya gelme olasılığına da rastlanmaktadır ve dolayısıyla dış gebelikte tek seçenek gebeliğin sona ermesi durumu değildir. Dış gebeliği etkileyen faktörler arasında gebelik süresinin ne kadar ilerlemiş olduğu vardır. Hamilelik dokusunu yok etmek için metotreksat adı verilen bir tür baskılayıcı kullanılabilir.

Bu ilacın hastaya verilmesi durumunda dış gebelik dokusu ortadan kalkar ve düşük diyebileceğimiz bir durum ortaya çıkar. Bu durumda kasılma veya kanama gibi etkilerin görülmesi oldukça olağan görülmektedir. Bu işlemin ardından birkaç ay hamile kalınamıyor olduğunu bilmekte fayda vardır.

Dış gebeliğin saptanması geç yapılmışsa bu durum tedaviyi de etkiler. Tüplerde gerilme, yırtılma ve patlama görülmesiyle karşı karşıya kalınabilir. Bu durum için cerrahi müdahale gerekmektedir. Tüplerin bir kısmı ya da hepsinin çıkartılmasıyla müdahale edilir. Eğer dış gebelik şüphesine sahipseniz öncelikli olarak muayene olmayı ihmal etmemeniz gerekir.

Dış Gebelik Nasıl Önlenir?

Her şeyden önce bilmelisiniz ki dış gebeliği önlemek için herhangi kesin bir çözüm bulunmamaktadır. Dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Bunlara özen gösterdiğinizde dış gebelik riskini aza indirebilirsiniz. Cinsel ilişkiye girmeden önce prezervatif kullanmak ve sürekli partner değiştirmemek dikkat etmeniz gereken noktalardandır.

Ayrıca uzmanlar dış gebelik tedavisinin ardından iki adet dönemini geri bıraktığınızda tekrar hamile kalmayı denenmesini tavsiye etmektedir. İyileşme sürecini atlatmadan tekrar gebelik sürecine adım atmak tehlike yaratabilir. Tedaviniz için metotreksat yöntemi kullanıldıysa 3 ay kadar beklemeniz önerilmektedir.