Hamilelik (Gebelik) Belirtileri Nelerdir? Ne zaman başlar?

Hamilelik olgusu meydana geldiğinde anne adaylarında birçok değişim meydana gelir. Her anne adayının aynı değişimleri yaşamayabilir. Bu tamamen kadın vücudunu has bir durumdur. Kimi anne adayları daha rahat bir hamilelik dönemi geçirirken kimileri ise oldukça yoğun bir değişim geçirebilir. Gebelik dönemi bu nedenlerden dolayı karmaşık bir süreçtir. Hormon salınımı, rahim alanının büyümesi ve embriyonun rahime tutunabilmesi gibi birçok değişim ortaya çıkar. Hamilelik semptomları yaygın olarak görülen durumlarla kategorize edilmiş olsa da hangi evrelerde başlayacağı ve ne kadar sürece anne adaylarında değişkenliğe açıktır. Gebeliğin ilk döneminde görülen semptomlar, bireyin hamileliğini tam olarak kesinleştirmez. Gebeliğin varlığının net olarak belirlenmesi için gebelik ya da kan testi yapılması gereklidir. Bu nedenle hamilelik belirtileri ne zaman başlar? sorusundan önce hamilelik belirtilerini incelemek daha doğru olacaktır. 

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Cinsel ilişkinin ardından geçen 14. gebeliğin belli olabilmesi için en erken dönemdir. Bu dönemde Beta HCG (kan testi) yapılarak gebelik kesinleştirilebilir. Erken ve geç dönemde görülen hamilelik belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

Kanama ve Akıntı

Gebeliğin erken döneminde anne adaylarını iç çamaşırlarında lekelenmeye benzer kısa süreli kanamalar görülebilir. Ancak bu durum adet kanaması ile karıştırılmamalıdır. Bu kanamanın nedeni embriyonun rahime tutunması ile meydana gelir. Kanamalar her ne kadar normal görülse de mutlaka doktor muayenesi ile emin olunması gerekir. Kanama yerine süt renginde akıntılar da gözlemlenebilmektedir. 

Kasık Ağrısı

Erken gebelik evresinde meydana gelmesi muhtemel olan kasık ağrısı, 4. ve 5. haftalarda yaygın olarak görülebilir. Bu kasık ağrılarının sebebi bebeğin rahime yerleştiğine işaret eder. Hareket alanınız ve günlük aktivitelerinizi kısıtlayacak şiddette kasık ağrıları gerçekleşirse mutlaka muayene edilmesi gerekmektedir. 

Göğüs bölgesinde hassasiyet

Hormonal değişikliklerin en yaygın belirti verdiği bölge göğüs bölgesidir. Gebelik dönemi de hormonal değişikliklerin ani olduğu evredir. Bu nedenle göğüslerde ağrı ve hassasiyet semptomları görülebilir. 

Mide Bulantısı

Gebelik dönemi söz konusu olduğunda ilk akla gelen mide bulantısı belirtisidir. İlk 3 aylık dönemde ağırlıklı olarak görülen mide bulantısı bazı anne adaylarında daha az görülebilmekle birlikte ilerleyen evrelerde de meydana gelebilmektedir.

Baş Ağrısı

Mide bulantısı kadar yoğun görülen bir diğer semptom da baş ağrısıdır. Özellikle anne adaylarında migren gibi durumlar varsa bu ağrının oluşması muhtemeldir. Baş ağrısına bir süre sonra baş dönmesi de eşlik edebilir. 

Koku hassasiyeti

Gebelik döneminin en yoğun hissedilen semptomlarından olan koku hassasiyeti, sevilen gıda ya da malzemelere karşı bile gerçekleşebilir. Anne adayı en sevdiği yemeklerin kokularına karşı olumsuz duyarlılık kazanabilir. 

İdrara çıkma sıklığı

Döllenme evresinden yaklaşık 2-3 hafta sonra idrara çıkmada sıklıklar başlayabilmektedir. Hormonların değişmesinden etkilenen rahim ve mesane idrarı sıklaştıracaktır. Ancak idrara çıkma esnasında yanma ya da ağrı gibi durumlar mevcutsa muayene gerektirebilir.

Vücut ısısında meydana gelen değişiklikler

Hormonları ani değişikliklere uğramasının müsait ve muhtemel olduğu gebelik döneminde salınım hızı ve yoğunluğuna bağlı olarak 1-2 derece değişmeler meydana gelebilir.