Hafta Hafta Gebelik Gebelikte 35. Hafta

Gebeliğin 35. haftasında, doğumun yaklaştığına ve bebeğin işitmesinin tamamen geliştiğine dair belirtiler yaşıyor olabilirsiniz. Bebeğiniz bu hafta 46 cm uzunluğunda ve bir ananas büyüklüğünde.

35. Haftada Bebeğinizin Gelişimi

Normal şartlarda doğuma sadece beş hafta kaldı ve bebeğiniz artık dünyaya gelmeye hazır. Üstelik birçok yeni gelişme de yaşanıyor ve bunlardan bazıları şu şekilde:

Böbrekler ve karaciğer: Fetal gelişim haberlerinde, bebeğinizin böbrekleri ve karaciğeri çalışır durumda.

Daha yavaş büyüme: Şu sıralar bebeğinizin büyümesi biraz yavaşlamaya başlar. Doğumdan önce yalnızca birkaç santim daha büyüyecekler.

Dinlemek: Bebeğinizin işitmesi çok fazla gelişme gösteriyor. Bir süredir sesinizi dinliyor ve üstelik artık eşinizin sesini de tanıyabilir. Bebeğiniz tiz veya yüksek seslere tepki de verebilir.

Vücudunuz: 35. Haftada Gebelik Belirtileri

Bebeğinizin gelişmesiyle alakalı artık son dokunuşlar meydana geliyor ve siz de artık küçük çocuğunuzla tanışmaya hazır olduğunuzu hissediyor olabilirsiniz. 35 haftalık hamile olmak büyük bir olaydır ve vücudunuz aşağıdaki belirtileri verebilir:

Braxton Hicks kasılmaları: Karnınızda biraz gerginlik mi hissediyorsunuz? Bu kramp hissi, muhtemelen sizi doğuma hazırlayan Braxton Hicks kasılmalarıdır.

Yorgunluk: Şu anda yorgunsanız tamamen anlaşılabilir bir durumdur. Rahat edemediğinizde kaliteli bir şekilde uyumak da zordr. Hafta sonu kestirmek veya erken yatmak için kendinize izin verin.

Nefes darlığı: Merdivenleri çıkarken ya da işe giderken nefessiz kaldığınızı fark edebilirsiniz. Bayılma riskini ortadan kaldırmak için işlerinizi biraz daha kolaylaştırmaya çalışın. Nefes darlığının nedeni bebeğinizin ciğerlerinize baskı uygulamasıdır.

Ağrıyan kalçalar: Eklemleriniz bebeğin doğum kanalından geçmes, için daha yumuşak hale geliyor. Bu nedenle, kalça bölgenizde biraz dengesizlik veya ağrı fark edebilirsiniz.

Kabızlık: Hamileliğinizde kabızlık çekiyorsanız, beslenmenize daha fazla lif eklemeniz çok önemlidir. Tam tahıllı ve tam buğday ekmeğini seçin ve yüksek lifli brokoli, karnabahar veya Brüksel lahanası da dahil olmak üzere beslenmenize daha fazla sebze ekleyin. Lif içeriği yüksek meyveler arasında şeftali, armut, elma ve erik bulunur. Bol su içmek de kabızlığı hafifletmeye yardımcı olur.

35. Haftada Ne Düşünmeli?

Doğuma sadece birkaç hafta kaldığında, bebeğinizin gelişine hazırlanmak için tüm yaşam alanınızı düzenlemeye koyulabilirsiniz. Ancak bu aşamada kendinizi çok fazla yormamaya ve ani hareketler yapmamaya özen göstermelisiniz.

Bu aşamada hastane çantanız mutlaka hazır olmalıdır ve eve döndükten sonra iş yükünüzün hafiflemesi için dondurucuya hemen pişirebileceğiniz yemekler atabilirsiniz.

Doğum başladıktan sonra herkesin ne yapması gerektiğini bildiğinden emin olun. Mümkünse yakınlarınız için bir liste hazırlayıp paylaşın. Böylelikle o önemli anda hiçbir şey ters gitmez.

Doğum tarihinize sadece haftalar kaldığında her şeyin organize edilmiş ve yeni doğacak bebeğiniz için hazır olduğunu hissediyor olsanız da şu anda küçük son rötuşları düşünüyor olabilirsiniz. Çocuk arabası ve araba koltuğu oyuncakları, dışarıdayken bebeğinizi eğlendirmenin harika bir yoludur. Başlangıçta yeni doğan bebeğiniz ilgilenmeyebilir, ancak büyümeye başladığında ilgilenecektir.