Hafta Hafta Gebelik: Gebelikte 5. Hafta

Resmen hamilesiniz. Bu hafta adet döneminizin başlamadığını fark etmiş olabilirsiniz. Adet gecikmesi çoğu kadını genellikle hamilelik testi yapmaya iten süredir. Bebeğiniz 5. hafta itibariyle çok küçük olsa da, varlığını hem fiziksel hem de duygusal olarak hissediyor olabilirsiniz.

Hamilelikte Bebeğinizin Büyümesi: 5. Hafta

Embriyo içinizde hızla büyüyor ve kalbinin yanı sıra dolaşım sistemi de oluşmaya başladı. Aslında, 5. haftada, bebeğinizin kalbi çeşitli odalara ayrılmaya, kanı pompalamaya başlayacak. 5 haftalık hamilelikte bebeğin büyüklüğü bir susam tohumu kadar küçüktür.

5 Haftalık Hamilelikte Vücut Değişiklikleri

Gebeliğin beşinci haftasında, vücudunuz hamile olduğunuza dair bazı belirtiler göstermeye başlayacaktır. Hamilelik hormonu HCG, idrarınızda oldukça yüksektir ve gerçekten hamile iseniz test yapmanız durumunda %99 olumlu bir sonuç alma olasılığınız yüksektir. Ruh hali değişimleri, siz ve çevrenizdeki insanların önümüzdeki dokuz ay boyunca uyum sağlamaları gereken en belirgin değişikliktir. Hamilelik sırasında diğer vücut değişiklikleri kişiden kişiye göre farklılık gösterir.

5. Haftada Gebelik Belirtileri

Hamilelik belirtileri bu haftadan ilk trimesterin sonuna kadar daha sık kendini belli edecektir ve semptomlar şu şekildedir;

  •       Ağrıyan göğüsler gebeliğin 5. haftasında en yaygın ve belirgin semptomlarından biridir.
  •       Bu haftadan itibaren sabah bulantısının gerçekten ‘sabah bulantısı olmadığını fark edebilirsiniz. Günün herhangi bir saatinde olabilir. Çoğu anne ilk üç aylık dönemin sonuna kadar gün boyunca mide bulantısı hissederler.
  •       Bebeğin gelişimi bitkin düşmenize neden olabilir.
  •       Tuvalete her zamankinden daha sık gitmek isteyebilirsiniz.
  •       Cinsel ilişki sonrası lekelenme, hassas serviks üzerindeki baskı nedeniyle olabilir.

Birkaç durumda, anneler yukarıdaki semptomların hiçbirini görmeyebilir. Ancak bu tamamen normaldir ve hamilelik belirtilerine sahip olmamanız, hamileliğinizde herhangi bir sorun olduğu anlamına gelmez.

Bu Hafta Nasıl Beslenmelisiniz?

Hamile kadınların her zaman doğru beslenmeleri gerektiği belirlenmiş bir gerçektir. Ancak 5. haftadan başlayarak ilk üç aylık dönemin sonuna kadar bu mide bulantısı ve hassas koku duyusu nedeniyle bu rutini gerçekleştirmeniz zor olabilir. Özellikle yumurta, tavuk ve diğer protein açısından zengin kümes hayvanı yiyeceklerine olan hoşgörünüz az olabilir. Protein açısından zengin bir beslenme rutini için kümes hayvanlarının dışındaki protein açısından zengin yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Fındık, baklagiller, fasulye ve bazı tahıllar protein açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda süt içemiyorsanız kalsiyum almak için peynir ve yoğurt tüketin.

Gebelikte 5. Hafta için İpuçları

Yükselen progesteron seviyeleri, düşük kan şekeri, düşük kan basıncı ve artan kan hacmi sizi çok yorgun hissettirecektir. Dinlenme ve uyku ruh halinizi düzgün tutmanın tek yoludur. Hamileliğin 5. haftasında dikkat etmeniz gerekenler şunlardır;

  •       Doktorunuza danışın ve kan testi yaptırın.
  •       Beslenmenizden pastörize edilmemiş yiyecekleri, az pişmiş et ve yumurtayı çıkarın.
  •       B6 vitamini, mide bulantısını azaltan pastiller veya lolipoplar yardımıyla bulantınızı hafifletmeye çalışın.
  •       Güç ve dayanıklılık oluşturmak için bazı sağlıklı ve hafif egzersizler yapın.
  •       Bol bol su için.
  •       Abur cuburdan uzak durun.

Hamileliğin 5. Haftasında Ultrason

Doktorunuz 5. hafta boyunca size ultrason taraması önermeyebilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, 5. haftada bebeğiniz susam tohumu büyüklüğünde. Ayrıca, bebeğinizin kalbi bu hafta atmaya başlar, ancak ultrason sırasında bunların hiçbiri görülemez veya hissedilemez. Ultrasonda görebileceğiniz tek şey, yavaşça yukarı ve aşağı hareket eden kalınlaşmış bir uterus astarıdır.