Vejetaryen Anneler Gebelikte Nelere Dikkat Etmeli?

Gebelik son derece önemli bir konudur ve çoğu anne bu süreçte kendine dikkat etmelidir. Vejetaryen annelerin ise dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Et ürünlerini hiçbir şekilde tüketmedikleri için, ortaya çıkan vitamin eksikliğini nasıl kapatabileceklerini bilmeleri gerekmektedir. Yazımızda sizlere bu konuyu detaylı şekilde anlatacağız. 

Proteine Dikkat Edilmesi Gerekiyor

Gebelik döneminde kadınların alması gereken protein miktarı 71 gram olarak belirlenmiştir. Eskiden bunu almanın tek yolunun et yemek olduğu düşünülse de Amerika’da yapılan araştırmalar sonucunda bunun şart olmadığı bilimsel olarak ortaya konuldu. 

Aşağıdaki besinleri günlük beslenme rutininizden eksik etmemelisiniz;

  1. Yumurta
  2. Süt ve süt ürünleri, peynir
  3. Kurubaklagiller 
  4. Tam tahıllar

Gebelik Döneminde Demir Alınması Önemli

Vejetaryen olsun ya da olmasın kadınların gebelik döneminde 22 mg demir alması gerekmektedir ancak hayvansal yollarla alınmayan demir vücutta kullanılması çok zor olduğu için vejetaryen annelerin yaklaşık 48 mg demir alması gerekiyor. Peki bunu hangi besinlerden alabilirsiniz?

  • Koyu yeşil bitkiler bol miktarda demir barındırmaktadır.
  • Kuru baklagiller demir kaynağı olarak tüketilebilir.
  • Kuru meyve ve organik pekmez de demir bakımından zengindir.

Kısaca demir bakımından zengin tüm gıdaları tüketmelisiniz. Aynı zamanda C vitamini barındıran besinler tüketerek demirin daha rahat kullanılmasını sağlayabilirsiniz.

Bebekler Bolca Kalsiyuma İhtiyaç Duyarlar

Bebekler gelişmek için kalsiyuma ihtiyaç duyar ve yeterli kalsiyum almayan annelerin dişlerinde problem ortaya çıkabilir. Eğer yeterince kalsiyum almazsanız bebek sizden kalsiyum almaya çalışacaktır. Bu sebeple kalsiyum içeren besinleri mutlaka tüketmeniz gerekmektedir. 

Süt ve süt ürünlerini günlük rutininizde mutlaka kullanmalısınız. Peynir, yoğurt ve kalsiyum içeren tüm besinleri düzenli olarak tüketerek bebeğin ve kendi dişlerinizin sağlığını koruyabilirsiniz. Aynı zamanda günde 11mg çinko almanız gerekiyor ve bunu kuruyemiş, kuru baklagil ve tohumlardan alabilirsiniz. Bazı sert peynirlerde çinko barındırmaktadır. 

Vejetaryen Türleri Nelerdir?

Her vejetaryen aynı beslenmemektedir ve bazı vejetaryenler örneğin süt tüketmemektedir. Beslenmenin doğru ayarlanabilmesi için bu türleri iyi anlamamız gerekmektedir. Aşağıda vejetaryen türlerinin kısa bir listesini göreceksiniz.

  1. Ova vejetaryen: Bu beslenme türünde ki insanlar et ve balık tüketmemektedir. Ancak yumurta tüketirler.
  2. Lakto- ova vejetaryen: Bu beslenme türünde de et yoktur ancak süt ve yumurta tüketirler.
  3. Pesko vejetaryen: Tavuk ve et yemezler ancak balık, süt ve yumurta tüketirler. 
  4. Vegan: Hiçbir tür hayvansal gıda tüketmezler. Örneğin süt ve yumurta tüketmemektedirler. 

Veganlar gibi süt ve yumurta da tüketmeyen annelerin gebelik döneminde diyetisyen ile görüşmesi gerekmektedir. Soya gibi besinlerle almaları gereken besinleri almaları gerekmektedir. Sağlıklı bir hamilelik için veganların diyetisyene gitmesi ve besinlerin dengeli ayarlanması son derece önemlidir. 

Vejetaryen Hamileler İçin Ek Öneriler

Ayrı başlıklar altında detaylı olarak nasıl beslenilmesi gerektiğini anlatmıştık. Şimdi ise beslenme önerilerine genel bir bakış atacağız. 

  1. Günde 5 porsiyon sebze tüketmeleri gerekmektedir ancak bu sebzeler farklı olmalıdır. Her sebzede farklı mineral ve vitaminler bulunduğu için çeşitliliğe dikkat edilmeli. 
  2. Meyve tüketimi de özellikle vejetaryenler için önemlidir. Günde 3-4 porsiyon meyve tüketimi önerilmektedir. 
  3. Kuru baklagil ve soya tarzı besinlerin de günde 3 porsiyon az tüketilmemesi gerekiyor. Et yemedikleri için bu yöntem ile protein ihtiyacını karşılayabilirler. 
  4. Süt ve yumurta tüketen vejetaryen hamileler ise yumurta ve sütü her gün tüketmelidir. Örneğin her gün 1 adet haşlanmış yumurta yiyebilirsiniz.
  5. Tohum tüketimini de önem verilmelidir. Fındık, badem ve ceviz buna örnek olabilir. 

Aynı zamanda özellikle vegan olan hamileler takviye gıda alabilirler. Tabi ki buna ancak doktor kontrolünde karar verilebilir ve bu sebeple vegan ya da vejetaryen annelerin sık sık doktora giderek besin değerlerini kontrol etmesi gerekmektedir.  Alabilecekleri besin destekleri şu şekildedir; B12 vitamini, D vitamini, folik asit desteği.

Süt tüketmiyorsanız bunun yerine soya, badem ve fındık sütü içebilirsiniz. Bu sütler de neredeyse hayvan sütleri kadar kalsiyum içermektedir. Demir sorunu içinse zaman zaman besin takviyesi alınabilirken bazı hamileler barbunya, börülce, kaju gibi besinlerle demir alabilmektedir. 

Gördüğünüz gibi vegan ve vejetaryen anneler içinde beslenme seçenekleri bulunmaktadır. Üstelik hamileliğiniz sağlıksız olmak zorunda da değil! Tüm bu önerileri uygulamadan önce doktorunuza danışmalısınız.