Sivilce İzleri Nasıl Geçer?

Sivilce, en yaygın cilt problemlerinden biridir. Bu nedenle çoğu insan hayatının bir döneminde mutlaka sivilce problemi yaşamıştır. Sivilce bir yana, bıraktığı izler daha fazla can sıkar. Kırmızı veya kahverengi lekeler kişinin kendini iyi hissetmemesine yol açaabilir. Çünkü sivilce izleri estetik görünümü bozar. Sivilce izlerini geçiren yöntemleri merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Sivilce İzleri Ne Kadar Sürede Geçer?

Genetik faktörler, hormon dengesizlikleri, beslenme tarzı ve bazı ilaçların kullanılmasından dolayı oluşan sivilceler bazen kısa bazen de uzun süren tedaviler sonucu iyileştirilebiliyor. Ancak sivilceleri yok etmek ve sivilce oluşumunu kontrol altına almak sivilcenin yarattığı sorunlar için yeterli olmuyor. Çünkü çoğu zaman sivilcenin neden olduğu izlerle de mücadele etmek gerekiyor.

Sivilce izlerinin iyileşme süresi, izin derinliğine bağlıdır. Sivilceden dolayı oluşan iz derin ise izi yok etmek uzun sürebiliyor. Hatta doğru uygulamalar yapılmaması ve erken müdahale edilmemesi izin kalıcı olmasına neden olabiliyor. Bu yüzden sivilce problemi tedavi edildikten hemen sonra lekelerin tedavisine başlamak önem kazanıyor. Derin olmayan ve kızarıklık şeklinde kendini gösteren izler 3-6 ay arasında kendiliğinden geçebilir.

Sivilce ciltte farklı yapıda izler bırakır. Bazı izler çökük, bazıları kabarık, bazıları pigmentli ve bazıları pigmentsizdir. Başarılı sonuçlar elde etmek için sivilce izinin tipini belirlemek gerekir. Bunun için bir dermatologdan destek alınabilir. Bazı sivilce izlerinin giderilmesi için mutlaka uzman dermatoloğun uygulayacağı tedavilere ihtiyaç duyulur. Ancak bazı izleri evde bakım uygulamalarıyla iyileştirmek mümkündür.  

Yüzümde Sivilce İzleri Var Ne Yapmalıyım?

Sivilce izleri kimse tarafından sevilmez. Ancak bu izlerin varlığından dolayı öncelikle stres yapılmaması önemlidir. Çünkü stres sivilce oluşumuna neden olur ve sivilce izini tedavi etmeye çalışırken tekrar sivilce problemi başlayabilir. Sivilce izi, sivilce probleminin doğal sonucudur. Bu nedenle sivilce izi tedavisini sivilce tedavisinin ikinci aşaması olarak kabul etmek gerekir.

Günümüzde hem tıbbi hem de evde bakım uygulamaları ile sivilce izleri tedavi edilebiliyor. Bu avantajı hatırlatmak ve panik yapmamak tedavi sürecinin kolay bir şekilde ilerlemesini sağlar.

Sivilce izleri yeni oluşmuş ve çok koyu renkli değilse cilt dokusunu iyileştirmeye yardımcı olan E ve C vitaminli antioksidanlar, azelaik asit, hidrokinon ve retinoidler kullanılabilir. Derin izler mevcut ise dermatolog ile fiziksel tedaviler tercih edilebilir. Fiziksel tedaviler, iğneli radyofrekans, dermabrazyon ve dermaroller gibi yöntemlerdir. Bu tedaviler sadece uzman dermatologlar tarafından yapılmalıdır.

Sivilce İzleri En Hızlı Nasıl Geçer?

Sivilce izlerinden mümkün olabildiğince hızlı kurtulmak, bu sorunu yaşayan kişilerin en çok istediği şeylerden bir tanesidir. Ancak sivilce izinin geçme süresi izin yapısına bağlıdır. Sivilce izlerinin 4 farklı türü vardır. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • İce Pick: Çukur iz olarak ifade edilen bu tür sivilce izleri cildin derinlerine nüfuz etmiştir. İzler küçük, dar ancak derindir. Ciltte genellikle “V” şeklinde görünür.
  • Rolling: Dalgalı iz olarak ifade edilen bu sivilce izleri cilt üzerinde dalga benzeri bir görünüme sahiptir. Bu dalga görünümlü izler çukur izlerden daha geniştir. Ancak sığ derinliğe sahip oldukları için tedavileri daha kolaydır.
  • Boxcar: Yuvarlak ya da oval krater şekilli bu sivilce izleri genellikle birbirini takip eden izler olarak görünür. Diğer sivilce izi türlerine göre cilde en fazla zarar veren izlerdir. Çünkü doku kaybına neden olabilirler. Bu tip izlerin dermatolog tarafından tedavi edilmesi önerilir.
  • Hipertrofik: Bu sivilce izleri, yükselmiş yara izleridir. Cilt bazı durumlarda yaranın iyileştiğini fark etmez ve fazladan kolajen üretmeye devam eder. Bunun sonucunda hipertrofik izler gelişir. Bu sivilce izi için de dermatologdan destek alınması tavsiye edilir.

Görüldüğü gibi sivilce izlerinin farklı türleri olduğu için iyileşme süreleri de farklı olur. Başarılı sonuçlara ulaşmak için öncelikle sivilce izi tipinin belirlenmesi faydalı olur.

Evde Sivilce İzleri Nasıl Geçer?

Evde bakım uygulamalarıyla sivilce izlerini yok etmek için bazı özel içeriklere veya bileşenlere sahip olan ürünler kullanılabilir. Cildin yenilenmesine ve lekelerin giderilmesine yardımcı olan asitler ve vitaminler şunlardır:

  • Salisilik asit: Doğal yollarla elde edilen salisilik asit, önemli bir bileşendir. Sivilce sorunlarına yönelik üretilen cilt bakım ürünlerinin birçoğunda bulunur. Cildi kir ve ölü deriden arındırmaya yardımcı olurken, sebum üretiminin dengelenmesine de destek olur. Ayrıca kızarıklık olarak kendini gösteren sivilce izlerini de azaltmak için idealdir. Günlük bakım rutinlerine eklenmesi faydalı olur.
  • Retinoid: A vitamininin diğer adı olan retinoid, hücre yenilenmesini hızlandırır ve varsa sivilce yaralarını iyileştirir. Düzenli kullanıldığında dalgalı sivilce izlerinin tamamen iyileştirilmesine yardımcı olur. Ancak retinoid içerikli ürünler kullanırken ciltte güneş hassasiyeti gelişir. Bu yüzden sivilce izlerini iyileştirmeye çalışırken güneş lekelerinin oluşmasına zemin hazırlanabilir. Bu durumu engellemek için retinoid içerikli ürünlerin akşam rutinlerinde kullanılması önerilir. Gündüz rutinlerinde kullanılacaksa mutlaka yüksek güneş koruması içeren güneş kremlerinin de kullanılması gerekir.  
  • Alfa Hidroksi Asitler: Bu asitler ciltteki ölü hücreleri ve tıkanmış gözenekleri temizlemeye yardımcı olduğu için cildin dış katmanını soyar. Özellikle fazla derin olmayan sivilce lekelerinin azaltılmasına yardımcı olan alfa hidroksi asitleri içeren bakım ürünleri bakım rutinlerine eklenebilir.
  • Laktik Asit: Cildin genel dokusunu düzeltmeye yardımcı olan laktik asit, ölü derileri yok eden en iyi bileşendir. Koyu renkli sivilce izlerinin açılmasında etkilidir. Sivilce izi tedavisi için piyasada bulunan ürünlerin birçoğunda laktik asit bulunur.

Evde sivilce izi tedavisi yapmak için yukarıdaki asitleri içeren dermokozmetik ürünler tercih edilebilir. Bu asitlerinin hepsi cilde dost asitlerdir. Ancak bazı ürünlerde bu asitlerin yanı sıra uzun vadede cilt için zararlı olan çeşitli kimyasallar da bulunabiliyor. Ürün tercihi yaparken Sağlık Bakanlığı onaylı tamamen doğal içerikli ve temiz içerikli ürünlerin tercih edilmesi önemlidir.

Sivilce İzleri için Doğal Yöntemler Nelerdir?

Hemen hemen herkesin evinde bulunan bazı doğal ürünler de sivilce izi tedavisine yardımcı olabiliyor. Kullanıma hazır halde bulunan bakım ürünleri yerine evde kendi doğal kürlerinizi hazırlamayı tercih edebilirsiniz. Sivilce lekelerini azaltmaya yardımcı olan bazı doğal ürünler ve nasıl kullanılacaklarına dair detaylar şu şekilde sıralanabilir:

  • Elma Sirkesi: Asidik özelliği bulunduğu için cildin rengini açmaya yardımcı olan elma sirkesiyle sivilce lekeleri azaltılabilir. Solüsyon hazırlamak için yarım çay bardağı doğal elma sirkesine aynı oranda su karıştırılır. Karışım pamukla cilde sürülür ve 5 dakika bekletilip ılık suyla temizlenir.
  • Yoğurt: Yoğurt fermente süt ürünü olduğu için sivilcenin neden olduğu tahrişin giderilmesine yardımcı olur. Sivilce lekelerini açmak için yoğurt iki şekilde kullanılabilir. İçerisine hiçbir malzeme eklemeden biraz çırptıktan sonra doğrudan ince bir tabaka halinde cilde sürülebilir. Ayrıca 1 çorba kaşığı yoğurt, 5 damla limon suyu ve 1 tatlı kaşığı ezilmiş yulaf ile bir karışım hazırlanabilir. Hazırlanan karışım cilde sürülür ve 15 dakika beklemenin ardından ılık suyla temizlenir.
  • Patates: Patates sivilcelerin neden olduğu lekeler için ideal bir sebzedir. Patatesten iki şekilde faydalanılabilir. Dilerseniz bir patatesi ince dilimler halinde lekeli bölgelerde bekletebilir dilerseniz suyunu cildinize sürebilirsiniz. Patates dilimlerini lekeli bölgelerde bekletecekseniz uygulamayı günde iki defa yapabilirsiniz. Patatesin suyunu kullanmak için rendeleyip bir tülbent yardımıyla suyunu çıkarabilir ve cildinizin tamamına sürebilirsiniz. Patates suyu ciltte 20 dakika bekletildikten sonra ılık suyla temizlenmelidir.
  • Hindistan Cevizi Yağı: Hindistan cevizi yağı E vitamini bakımından zengindir. bu yüzden cildin yenilenmesinde etkilidir. Leke tedavisinde kullanmak için bir miktar Hindistan yağı cezvede hafif ısıtılır. Ilık yağ lekeli bölgelere sürülür ve 10 dakika masaj yapılır. Yağ ciltte 1 saat bekletildikten sonra ılık suyla temizlenir.
  • Aloe Vera: Aloe Vera bitkisinin jeli doğrudan cilde sürülebilir. Doğal olduğu için herhangi bir ürün eklemeden kullanabilir veya aloe veralı karışım hazırlayabilirsiniz. Aloe veranın jelini doğrudan kullanacaksanız sivilce izlerinin bulunduğu bölgeye masaj yaptıktan sonra 30 dakika bekletebilirsiniz. Karışım hazırlamak için aloe vera jeline 3 damla çay ağacı yağı ekleyebilir ve karışımı sürdükten sonra 15 dakika bekletip ılık suyla temizleyebilirsiniz.

Yukarıda sıraladığımız doğal malzemeler, derin olmayan sivilce izlerini gidermeye yardımcı olur. Cilt dokusunda derin hasara yol açan izler için bir uzmandan destek almanızı öneriyoruz.

Sivilce İzleri İçin Ne Kullanılmalı?

Sivilcelerin neden olduğu sivilce izleri birçok kişinin ortak cilt sorunudur. Bu nedenle sivilce izlerini yok eden yöntemler çok araştırılır. En ideal tedavi yöntemi veya en faydalı ürün için sivilce izi tipinin dermatolog yardımıyla belirlenmesi faydalıdır. Evde bakım uygulamaları sadece kızarıklık ve derin olmayan izleri tedavi etmeye yardımcı olur.

Cildinizde bulunan sivilce izleri derin değil ise cilt dokusunu yenilemeye yardımcı olan asitleri içeren ürünleri tercih edebilir ayrıca evinizde bulunan malzemeleri kullanarak bakım kürleri ve solüsyonları hazırlayabilirsiniz.

Sivilce İzlerine Ne İyi Gelir?

Sivilce izlerini iyileştirmeye çalışanların sık sık sorduğu sorulardan bir tanesi; sivilce izlerine ne iyi gelir, sorusudur. Sivilce izlerine iyi gelen uygulamalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  •   AHA ve BHA Asitleri

Glikolik asit ve salisilik asit gibi içeriklere sahip olan ürünler sivilce izi tedavisinde oldukça etkilidir. Bu içeriklerin yer aldığı, temizleyici, serum veya kremler sivilce izlerine iyi gelir.

  •   Dermatolog Tedavileri

Dermatolog tarafından uygulanan bazı tedaviler sivilce izlerini kesin olarak tedavi eder. Bu tedavi yöntemleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  •     Peeling
  •     Mikro iğneleme
  •     Dermaroller
  •     PRP
  •     Mezoterapi
  •     Dolgu uygulamaları
  •     Lazer tedavisi

Lazer tedavisi özellikle sivilcelerin neden olduğu çukur ve koyu renkli lekeleri gidermede ideal bir yöntemdir. Ancak başarılı sonuçların alınması için uzman bir dermatolog tarafından uygulanması önemlidir. Bu yüzden fiziksel uygulamalarda seçici davranmak gerekir. Güvenilir hastane, klinik veya güzellik merkezinden destek alınabilir.

Sivilceli Ciltler Ne Yememeli?

Sivilceli bir cilde sahipseniz veya cildiniz sivilcelenmeye çok müsait ise bazı besinlerden uzak durmak bazılarını ise sınırlandırmak faydalıdır. Sizin için hazırladığımız listeye göz atarak hangi besinleri dikkatli tüketmeniz gerektiği konusunda fikir edinebilirsiniz.

  • İşlenmiş Karbonhidratlar / Şeker ve Tahıllar

İşlenmiş ürünler kan şekerini aniden yükseltir. Bu yüzden sivilce oluşumunun artmasına neden olurlar. Sivilceli veya sivilce oluşumuna meyilli cildiniz varsa ekmek, pirinç, beyaz undan yapılan gıdalar, bal, agave, akçaağaç şurubu ve mısır şurubundan uzak durmanız faydalı olur.

  • Fast Food Yiyecekler

Yapılan araştırmalara göre fast food yiyecekler sivilce oluşumunu %24 oranında artırıyor. Kızarmış tavuk, patates kızartması, sosisli, hamburger gibi yiyecekleri sınırlandırabilir veya tamamen beslenme programınızdan çıkarabilirsiniz.

  • Süt ve Süt Ürünleri

Süt ürünleri insülin seviyesini artırdığı için sivilce oluşumuna neden olur. Ayrıca sütün içinde bulunan bazı amino asitlerin karaciğerin fazla miktarda IGF-1 üretmesine neden olduğu için sivilce oluşumunu da tetiklediği biliniyor. Sivilceli cilde sahipseniz süt tüketmemeniz, süt ürünlerinin de organik sertifikalı olanlarını tercih ederek sınırlı miktarda tüketmeniz faydalı olur.

  • Hayvansal Besinler

Hayvansal besinlerin birçoğunda büyüme hormonu bulunduğu biliniyor. Çünkü et üretimini artırmak için hayvanlara antibiyotik ve büyüme hormonu veriliyor. Bu hormonlar hayvansal besinlerle birlikte vücuda alındığında hormon seviyesinde artışa neden olur. Hormonların artması sivilce oluşumunu tetiklediği için hayvansal besinleri sınırlandırmak veya organik sertifikalı ürünleri tercih etmek faydalıdır.

  • Omega 6 Zengini Besinler

Omega 3 bakımından zengin olan besinler enflamasyon ile mücadele eder. Omega 6 bakımından zengin olan besinler ise enflamasyonu artırır. Enflamasyonun artması sivilce oluşuma neden olur. Bu yüzden mısır ve soya yağı gibi besinlerden uzak durmak, balık tüketimini sınırlandırmak faydalı olabilir.

  • Kuruyemişler

Bazı kuruyemişler omega 6 yağ asitleri bakımından daha zengindir. Bu yüzden sivilce problemi yaşayan kişilerin çam fıstığı, ceviz ve bademi sınırlı tüketmesi tavsiye edilir. Omega 3 bakımından zengin olan kuruyemiş çeşitleri ölçülü olarak tüketilebilir.

  • Çikolata

Çikolata doğrudan sivilce oluşumuna neden olmaz. Ancak sivilceye neden olan bakterileri çoğalttığı için sivilceli cilde sahip olan kişilerin çikolata tüketimini sınırlandırması önerilir.

  • Acı ve Baharatlı Yiyecekler

Acılı ve baharatlı yiyecekler kan dolaşımını ve kan akışını artırır. Bu durum aslında doğrudan sivilceye neden olmaz. Fakat ciltte bulunan kızarıklıkların belirginleşmesinde etkili olurlar.

  • Şekerli İçecekler

Bağışıklık sisteminin zayıflaması sivilce oluşumunun artmasına neden olur. Şekerli içecekler bağışıklık sistemini zayıflattığı için uzak durmak faydalı olur. Özellikle asitli içecekler karaciğer yağlanmasına yol açar. Bu da sivilce oluşumuna zemin hazırlar. Şekerli ve asitli içecekler tüketmek suyun daha az tüketilmesine de neden olur. Bu nedenlerden dolayı asitli ve şekerli içecekleri tüketmek yerine su tüketimine özen göstermek faydalı olur.

Sivilceli Ciltler için Günlük Bakım Önerileri

Sivilceli ya da sivilceye yatkın bir cilde sahipseniz evde günlük bakım rutinleri oluşturmanız hem sivilcelere karşı hem de sivilce izlerine karşı faydalı olacaktır. Aşağıdaki gibi günlük bakım rutini oluşturabilirsiniz.

  • Cilt Temizliği

Cildi günde 2 defa temizlemek hem sivilcelere hem de izlere iyi gelir. Rutin olarak temizlenen ciltte sebum dengesi sağlanır. Ayrıca cilt temizliği sırasında ölü tabaka atıldığı için lekelerin açılması kolaylaşır. Cilt temizliği için cilt tipine uygun temizleyiciler tercih edilmelidir. Ayrıca sivilce oluşumuna ve izlere iyi gelen içeriklerin bulunduğu ürünler son derece faydalı olur. Cilt temizliği yaparken cildin tahriş olmasına neden olabilecek sünger ve fırçaların kullanılmaması önemlidir.

  • Tonik

Tonik, cildin pH dengesini korumaya yardımcı olan bir üründür. Bu yüzden cilt temizlendikten sonra kullanılması önerilir. Ayrıca gözeneklerin temizlenmesi ve sıkılaştırılmasında da etkilidir. Günlük bakım rutinlerinde sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa kullanılabilir. Cilt tipine göre seçilmesi önemlidir. Aksi halde kuruluğa veya cildin yağlanmasına neden olabilir.

  • Serum

AHA, BHA ve vitamin içerikli serumlar cilt tabakasının yapılandırılmasına yardımcı olur. Ayrıca sivilcelerin neden olduğu olumsuz etkilerin azaltılmasında da başarılı sonuçlar alınmasına yardımcı olur. Düzenli olarak kullanılması önerilir.

  • Nemlendirici

Cildin kuru olması cildi enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getirir. Bu yüzden düzenli olarak cilt yapısına uygun nemlendiricilerin kullanılması gerekir. Günde 2 kez cildi nemlendirmek bakım rutinlerinin olmazsa olmazıdır.

  • Güneş Koruyucu Ürünler

Güneşin cilde olumsuz etkileri vardır. Bu nedenle güneş koruma faktörü içeren kremlerin kullanılması önemlidir. Güneş koruyucu kremler sadece deniz veya havuz kenarında değil her dışarı çıkıldığında kullanılmalıdır.

Sivilce izleri her ne kadar estetik görünümü olumsuz etkilese de bu izlerden kurtulmak için acele etmemek gerekir. Çünkü oluşan deformasyonları tedavi etmek biraz zaman alır. Aceleci davranmak sadece stres seviyesini artırır. Sivilce izleriyle mücadele etmek için öncelikle bir dermatologdan destek alınması ve izlerin tipi hakkında bilgi alınması uygun tedavinin belirlenmesi için faydalı olur.