Kilo Kontrolü için Hayatımızdan Çıkarmamız Gereken 4 Besin

Sağlıklı, zinde ve fit olmak hemen hepimizin hayali. Ve ne mutlu ki bazılarımız bu iyi bir beslenme düzeni ve egzersizle gerçeğe dönüştürmüş durumda. Ancak kilo verme sürecinin belki de en zor aşaması verilen kiloları geri almamak yani kilo kontrolü sağlamak. Bu aşamada sağlık ve beslenme uzmanlarının üzerine basa basa dillendirdiği bir anlayış devreye giriyor. Uzmanlar diyet yapmak yerine sağlıklı beslenmek ve kilo kontrolü sağlamanın daha sağlıklı ve sürdürülebilir olduğunda hemfikir. Kilo kontrolü sağlamak içinse hangi besinlerden uzak durulması gerekiyor bilmemiz şart. Böylelikle diyet yapmak zorunda kalmayacak, gündelik yaşamımızda yeme-içme alışkanlıklarımızı değiştirerek her daim fit bir görünüme sahip olabileceğiz. Sağlıklı beslenmek bir yaşam şekli haline geldiğinde diyet yapmak zorunda kalmayacak, böylelikle sürecin getirdiği psikolojik baskıyı da hissetmeyeceğiz. Bu ise bedenimiz kadar ruhumuzun da hafiflemesini sağlayacak. Şimdi gelin sağlıklı beslenmek ve kilo kontrolü sağlamak için hangi besinlerden uzak durulması gerekiyor hatırlayalım.

1. Şeker ve özellikle yapay şeker

Hemen hepimizin zararlı olduğunu bildiği ancak tüketmekten kendini alıkoyamadığı şeker ve özellikle de yapay şeker listemizin ilk sırasında elbette. Sağlıklı beslenmenin en önemli adımı şeker tüketimini olabildiğince azaltmak. Kilo kontrolü sağlamak istiyorsanız yalnızca yapay şeker içeren gıdalardan değil meyve suları ve smoothie gibi doğal ama yoğun şeker içeren içeceklerden de uzak durmanız gerekiyor. Ayrıca suni tatlandırıcılar ve alkol de şeker tüketimini asgariye indirmek istiyorsak hayatımızdan çıkarmamız gereken şeyler arasında.

2. Hamur işleri yani basit karbonhidratlar

Sağlıklı beslenmek ve kilo kontrolü sağlamak için tüketilmemesi gereken besinlerin başında ekmek, kek, poğaça, börek, kurabiye, makarna gibi işlenmiş beyaz unla yapılan basit karbonhidratlar geliyor. Metabolizmamız basit karbonhidratları şeker gibi görüyor. Bu tür hamur işi besinler tüketildiğinde hızla sindirilip kana karışıyor ve bu nedenle kan şekeri hızla yükseliyor. Bu da kan şekerimizde düzensizliğe ve daha çabuk acıkmamıza neden oluyor. Uzmanlar sağlıklı beslenmek için basit karbonhidratların ve şeker tüketiminin azaltılmasını; tam tahıllar, sebze, meyve ve baklagiller gibi kompleks karbonhidratlar tüketilmesini öneriyor.

3. İşlenmiş et ve şarküteri ürünleri

Paketli, işlenmiş et ve et ürünleri yüksek miktarda şeker, sodyum ve koruyucu madde içeriyor. Ayrıca bu tip ürünler bozulmayı önlemek amacıyla olması gerekenden daha tuzlu üretiliyor ve fazla yağ barındırıyor. Sadece kilo kontrolü sağlamak için değil sağlıklı beslenmek için de işlenmiş etten uzak durmak gerekiyor. Zira WHO (Dünya Sağlık Örgütü) işlenmiş etleri, içerdikleri koruyucu maddeler nedeniyle kanserojen olarak sınıflandırıyor. Et çok iyi bir protein kaynağı ve vücudumuzun hücreleri yenilemek, kan şekerini düzenlemek ve enerji üretmek için proteine ihtiyacı var. Protein ihtiyacımızı işlenmiş etler yerine yumurta, baklagil, kuruyemiş veya olabildiğince işlenmemiş organik et tüketerek giderebiliriz.

4. Doymuş yağlar

Bilinçsiz ve dengesiz yağ tüketimi hızla kilo almamıza neden olduğu gibi kalp ve damar sağlığımızı da tehdit ediyor. Kilo kontrolü sağlamak için hangi besinlerden uzak durulması gerekiyor sorusunun yanıtında, yüksek kolesterol içeren doymuş ve trans yağlar başta geliyor. Doymuş yağlar; kırmızı et gibi yağlı gıdalarda ve krema, yoğurt, tereyağı gibi süt ürünlerinde bulunuyor. Zeytinyağı, somon, ton balığı, keten tohumu, ceviz, ayçiçek yağı ve mısırözü yağı ise doymamış yağ içeren besinler sınıfında. Uzmanlar, doymuş veya doymamış yağ, hangi tip olursa olsun diyet yapmak, kilo kontrolü sağlamak ve sağlıklı beslenmek için yağ tüketimi konusunda ölçülü olunması gerektiğinin altını çiziyor.