Hamilelikle İlgili Doğru Bilinen 6 Yanlış

Hamilelik süreci, anne adayları ve yakın çevresi için oldukça hassas bir dönemdir. Bu dönemde dikkatli olmak ve sürekli süreci kontrol etmek önemlidir. Ancak geçmişten günümüze gelen kulaktan dolma ve nesnel olmayan bilgiler nedeniyle birçok hata doğru olarak kabul edilmektedir. Hamilelik gibi önemli bir sürecin hem anne hem de bebek için en doğru ve özenli şekilde ilerlemesi gerekirken doğru bilgilerle hareket etmeye öncelik verilmelidir. Peki hamilelikle ilgili doğru bilinen yanlışlar neler?

9 Ay Hamilelik!

Ağırlıklı olarak hamilelik 9 aydır cümlesini duyuyoruz. Bu durum tam olarak bu şekilde ilerlememektedir. Gebelik süreci adet döneminin son gününe göre hesaplanmaktadır. Son görülen adet tarihine 7 gün eklenerek ay üzerinden 3 gün çıkartılır. Ortaya çıkan tarih üzerine 40 hafta eklenerek doğum tarihi belirlenmiş olur. Ortalam %70 oranında tam tarih tutturulabilse de erken ya da geç doğum da gözlemlenebilmektedir. 

Gebelikte Cinsel İlişki Zararlıdır!

Hamilelik sürecinde cinsel hayata devam etmek bebek ya da anne için bir sorun teşkil etmez. Bu durumun istisnası ise anne adayının düşük ya da erken doğum gibi riskler taşımasıdır. Bu koşullarda cinsel hayatı kısıtlamak gerekebilmektedir. 

Gebelikte Saç Boyatılmaz!

Anne adayları elbette olabildiğince kimyasal maddelerden uzak durmalıdır. Ancak araştırmalar sonucu elde edilen verilerde gebeliğin 3. ayından itibaren saç boyatmanın bir sakıncası olmayacağı saptanmıştır. Yani 3. aydan itibaren anne adaylar saç bakımını gerçekleştirebilir. 

Anne 2 Canlı, Çok Yemek Yemeli!

Anne adayları için gebelik süresince alınması gereken sağlıklı kilo alımı 9-16 kilo arasında seyretmelidir. Gıda kalitesi ve yemek yeme düzeni büyük önem taşır. Anne adayı bu süreçte iki kişilik bir beslenme düzenine girerse hata yapmış olacaktır. Fazla kilo almak anne ve bebek için sağlıklı değildir. 

Prematüre bebek yaşamaz ya da sağlıksız olur!

Prematüre, yani erken doğan bebeklerin yaşam ihtimalinde bir düşüklük söz konusu ddeğildir. Hastanelerde gerekli ve doğru bakımlar sayesinde prematüre bebekler sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam etmektedir. Normal şartlar gereğince bebeğin anne karnında vakit geçirmesi gereken süre 38 haftadır. Erken doğum da doğru bakımlarla aynı gelişim düzeyine ulaşabilmektedir.

Gebelikte Spor Yapılmaz!

Gebelikte spor yapılmaz algısı yanlı olduğu gibi, tam tersine hareketsiz kalmak anne ve bebek için risk oluşturmaktadır. Elbette ağır ve güç gerektiren sporlar tercih edilmemeli. Ancak düzenli şekidle yürüyüş ve hafif egzersizler yapmak, doğum sürecine de büyük ölçüde katkı sağlayacaktır.