Hamilelik Döneminde Nasıl Spor ve Egzersiz Yapılmalı?

Eskiden bu yana süregelin bir olguya göre hamilelikte spor ve egzersiz yapılıp yapılmayacağı konusunda ikilemler yaşanmaktadır. Ancak uzmanlar ve yapılan araştırmalar hamilelik sürecinde, doğumda ve sonrasında hem bebeğe hem anneye birçok fayda sağlıyor. Zararlı olacağı yönünde düşüncelere ve korkulara sahip olan anne adayları bu konuda rahatlayabilir. İstisnai bir durum olmadıkça ve hamilelik sürecini riske atacak bir durum olmadıkça doktor onayıyla spor ve egzersiz yapılabilmektedir. Ağır ve zorlayacak egzersizler yapılmadıkça hafif tempolu egzersizlerle  sağlığınızı korumaya destek olabilirsiniz. Peki hamilelik döneminde hangi spor ve egzersizler yapılmalı?

Hamile Pilatesi

Sporun ve egzersizin hamilelik dönemine zarardan çok yararının olduğunu gösteren en iyi unsur hamilelik üzerine bir pilates dalının oluşturulmuş olmasıdır. Vücudu ve psikolojiyi rahatlatan hamile pilatesi, özellikle sırt ve bel ağrılarından yakınan anne adaylarının tercih edebileceği bir egzersiz türüdür. Hafif ve daha sakin tempoda ilerleyen, ağır hareketler içermeyen bu pilates çeşidi, uzman kişilerle doğru şekilde yapılmalıdır. Her pilates hareketlerinin hamilelik dönemine uygun olmayacağını unutmayıp, sadece hamile pilatesine yönelmelisiniz. 

Yüzme

Hamilelik sürecinde 3-6 aylık aşamada pilates egzersizlerine devam edilebilir. Vücut ağırlığı hamilelik döneminde olabildiğinde fazla hissedilmektedir. Bu durumu en iyi dengeleyen spor branşı da yüzmedir. Su içinde yapılan sporlar uzmanlar tarafından özellikle önerilmektedir. Vücut ağırlığından vücut ısısının dengelenmesine kadar birçok faktörün kontrolü yüzme sayesinde çözülebilir. Hijyenik ve yaralanma ihlal edecek risklere dikkat edilerek hamilelik döneminde yüzme egzerisizinden faydalanılabilir. Islak bölgelerde çok durmayarak kayma gibi risklerin oluşmasını engellemeyi unutmamalısınız. 

Hamile Yogası

Son dönemde yoga içinde ayrı bir dal olarak gündeme gelen ve popülerleşen hamile yogası, hafif tempolu egzersizlerden biridir. Yogada bazı pozisyonlar mevcuttur ki hamilelikte kesinlikle yapılmaması gerekmektedir.  Bu nedenle bilmeden yogaya kalkışmadan deneyimli hocalardan yardım almanız en sağlıklısı olacatır. Beden ve nefes arasındaki bağlantıyı kurarak hamilelik sürecini daha rahat atlatabilir ve kendinizi doğuma hazırlayabilirsiniz. Doğru nefes kontrolü doğum esnasında da sizleri oldukça avantajlı hale getirecektir.  

Yürüyüş

Hamilelikte diğer egzerizleri yapamayacak olsanız dahi yürüyüş en aksatılmaması gereken basit egzersizlerdendir. Hafif tempoda ve düzenli şekilde yapacağınız yürüyüşler, hamilelik sürecinde sizi oldukça destekleyecektir. Temiz havada yürüyüş yapmak aynı zamanda ruhsal anlamda da ferahlamanıza  yardımcı olacaktır. 

Nefes Egzersizleri

Hamilelik döneminde doğru ve kontrollü şekilde yapılacak nefes egzersizleri hamilelik sürecinden itibaren doğum anındaki sürece kadar oldukça faydalı olacaktır. Duruş bozukluklarını gidermekten sırt ağrılarını azaltmaya kadar birçok etkiyi anne adayları mutlaka fark edeceklerdir. Ayrıca doğum esnasıda yaşanan ağrıları hafifletilmesine ve rahat ıkınmaların gerçekleşmesine olanak sağlayacaktır. 

Kegel Egzersizleri

Özellikle son dönemde yaygın olarak konuşulan kegel egzersizi,  idrar kaçırma gibi problemlerin giderilmesiyle başvurulan bir egzersiz türüdür. Alt karın ve kalça bölgesindeki kasların çalışmasını destekkleyen kegel egzersizi, kasık ve adale kaslarındaki kan dolaşımını güçlendirip uyarmaktadır. Bu kasların güçlenmesi ve gevşemesi sayesinde hamilelik  ve lohusalık sürecinde fark edilebilir etkiler meydana getirecektir. 

Uyku Şekerlemesi

Egzersiz olarak sayılmasa da hamilelik sürecinde uyku şekerlemeleri yapmak önemlidir. Anne adayları bu dönemde daha fazla dinlenmeye ihtiyaç duyduğu için gündüz uzun süreli olmamak kaydıyla kısa kısa aralıklarla şekerleme yapabilirler. Ancak bu şekerleme saatlerini yemeklerden hemen sonra yapmamaya özen gösterin. Bu sadece hamilelikte değil normal dönemlerde de en sağlıklı olanıdır.