Hafta Hafta Gebelik Gebelikte 40-41. Hafta

Hamileliğin 40. ve 41. haftasında bebeğinizin büyümesi yavaşlamaya başlamıştır. Bebeğiniz bu haftalarda yaklaşık 51 cm uzunluğunda ve küçük bir karpuz büyüklüğünde. 

40. ve 41. Haftada Bebeğinizin Gelişimi

Gelişim açısından bakıldığında, bebeğiniz doğmaya hemen hemen hazır olsa da yine de gelişiyor. 

Daha yavaş büyüme: Bebeğinizin 40 haftalık hamilelikten sonra daha yavaş büyümeye başlar.

Sert kemikler: Bebeğin kemikleri sertleşmiştir – yumuşak kalan kafatası hariç, böylece baş doğum kanalına doğru rahatça ilerleyebilir. 

Tırnak büyümesi: Bebeğinizin vücudunun geri kalanı fazla büyümeyebilir, ancak tırnakları ve ayak tırnakları hala uzuyor. Muhtemelen doğumdan sonra bu minik tırnakları kesmek isteyeceksiniz.

Şişmanlamak: Bebeğiniz bu noktada tam anlamıyla büyüse de kilo almaya devam ediyor. 

Vücudunuz: 40. ve 41. Haftada Gebelik Belirtileri

Vücudunuz bebeğinizin gelişine hazırlanıyor. Kilo alımı, artan bebek ağırlığı ve doğumun yaklaşmış olması nedeniyle huzursuz hissedebilirsiniz. Bu yüzden kendinize dikkat etmek için biraz zaman ayırmaya çalışın. 

Göğüslerin sızdırması: Bebeğiniz gelmeden emzirme pedleri kullanmanız gerektiğini fark edebilirsiniz. 

İshal: Bazı anneler, aktif doğuma başlamadan hemen önce ishal olabiliyor. 

Kanlı akıntı: Serviksiniz genişlemeye başladığında, kan damarlarının bir kısmı yırtılabilir ve kanlı akıntı meydana gelebilir. Bu gerçek kandan daha çok lekelenme veya mukus gibidir. 

Şimdi Ne Olacak?

Doğum tarihiniz için çok uzun süredir bekliyorsunuz, ancak 40. haftanın sonrasında doğumun kendiliğinden başlaması için deneyebileceğiniz bazı yöntemler vardır. 

Yürüme: Egzersizin doğumu tetiklediği kanıtlanmamıştır, ancak birçok hamile kadın hızlı bir yürüyüşün ardından kasılmalarının başladığını söylüyor.

Cinsel İlişki: Sperm veya orgazmların doğum sancılarına neden olduğuna dair kesin bir kanıt yok, ancak bir çalışma 36 hafta sonra cinsel ilişkiye giren hamile kişilerin doğum tarihlerini geçme olasılığının daha düşük olduğunu veya indüksiyona ihtiyaç duyduklarını buldu. Ancak şu yöntemlere dikkat edin:

Meme ucu uyarımı: Meme ucu stimülasyonu etkili olabilir, ancak muhtemelen evde denememelisiniz, çünkü kasılmalar çok güçlü olabilir. 

Hint yağı: Hint yağı içmek, doğum sancısı çekmekten daha çok mide ağrısı ve ishale neden olur.

41. haftaya girdiğinizde dikkate almanız gereken diğer şeyler:

Bebeğiniz herhangi bir doğum belirtisi göstermiyorsa, doktorunuz biyofiziksel test önerebilir. Bunlardan biri olan ultrason her muayenedeki gibi olacaktır ve doktorunuz bebeğinizin durumuna bakmanın yanı sıra amniyotik sıvı seviyelerini de ölçecektir. 

Strestsis testte ise karnınıza bir kalp hızı monitörü yerleştirilir ve 20 dakika boyunca bebeğinizin hareketleri ve kalp hızı ölçülür.