Hafta Hafta Gebelik Gebelikte 37. Hafta

37. gebelik haftasında bebeğiniz doğuma hazır olabilir ve erken doğum yaşayabilirsiniz. Üstelik bebeğiniz bu hafta 48 cm uzunluğunda. 

37. Haftada Bebeğinizin Gelişimi

Bebeğiniz doğum tarihine yaklaşıyor, bu da artık her an gelebileceği anlamına geliyor. Ancak o zamana kadar, gelişimi devam edecek. 

El becerisi: 37 haftalık hamileyken, bebeğinizin parmakları, göbek bağı ve kendi elleri gibi çeşitli şeyleri kavramayı ve tutmayı öğrendikçe daha koordineli hale gelir. 

Baş aşağı: Bebeklerin çoğu şimdiye kadar baş aşağı pozisyondadır. 

Erken dönem: Hamileliğiniz artık “erken dönem” olarak kabul ediliyor. Bu, bebeğinizin neredeyse tamamen geliştiği ve önemli beyin ve akciğer gelişimi için sadece iki haftaya daha ihtiyacı olduğu anlamına gelir. 

Vücudunuz: 37. Haftada Hamilelik Belirtileri

Kendinize karşı ekstra nazik olun ve olabildiğince çok dinlenin. İşte 37 haftalık hamileyken hissediyor olabileceğiniz şeyler:

Gaz ve şişkinlik: Vücudunuzdaki ekstra progesteron nedeniyle, gerçekten şişkin hissedebilirsiniz veya daha fazla gazınız olabilir. 

Çatlaklar: Karnınızda, kalçalarınızda, uyluklarınızda ve kollarınızda yeni çatlaklar ortaya çıkabilir. Ciltteki bu küçük yırtıklar, karnınız büyüdükçe veya hızla kilo aldığınızda esnemekten kaynaklanır. Çatlaklar doğum yaptıktan sonra solacak ve cilt renginize daha iyi uyum sağlayacaktır. 

Uyku sorunu: Birçok hamile kadın, hamileliğin sonlarında uyumakta zorlanır. Yoga ve meditasyon gibi stres azaltma teknikleri yardımcı olabilir ve bu yüzden bol miktarda hafif egzersiz yapabilirsiniz.

Mide bulantısı veya ishal: Bebeğiniz o kadar büyük ki sindirim sisteminizi dolduruyor ve bu da kendinizi hasta hissetmenize neden olabilir. Ayrıca gebeliğin bu aşamasında mide bulantısı veya ishal doğumun erken belirtileri olabilir.

Vücudunuz Doğuma Nasıl Hazırlanır?

Gününüze devam ederken, vücudunuz doğuma hazırlanıyor. Bunlar, muhtemelen 37. haftada veya yakında gerçekleşecek birkaç doğum hazırlığıdır:

Braxton Hicks kasılmaları: Bazı doktorlar, bu ara sıra meydana gelen kasılmaların kaslarınızı büyük olay için güçlendirdiğine ve rahim ağzınızın genişlemesine yardımcı olduğuna inanıyor. Ayrıca sonunda doğum kasılmalarınızı tetikleyebilirler. Daha düzenli, sık ve yoğun olduklarında ne zaman gerçek doğum kasılmaları haline geldiklerini anlayacaksınız. 

Servikal değişiklikler: Vajinal doğuma hazırlanmak için rahim ağzının yumuşaması ve genişlemesi gerekir. Bu değişiklikler doğumdan haftalar önce veya aynı gün başlayabilir. 

Düzenli, artan kasılmalar olana kadar gerçekten doğum eyleminde olmayacaksınız. Yaklaşık beş dakika arayla, her biri yaklaşık 60 saniye süren kasılmalar yaşadığınızda, doktorunuzu arayın.