Flört Şiddeti Nedir?

İnsan yaşamında sosyalleşme önemli bir yere sahiptir. Aile içerisinde başlayan iletişim, sosyal çevre, okul ve profesyonel yaşam alanlarında da devam eder. Kurulan her iletişimin farklı dinamikleri vardır. Bu nedenle her iletişim kendi çapında özeldir. Aile ve sosyal çevre ile kurulan iletişimin dışında duygusal yoğunluğu bulunan özel ilişkiler de kurulur. Beğenileri, düşünceleri ve duyguları birbiri ile uyuşan kişiler arasında kurulan özel ilişkilerde kişiler mahrem alanına da yakınlaşır. Ancak bu özel ilişkilerde kişinin kendi sınırlarını koruması ve buna göre hareket etmesi önemlidir. Başlangıç seviyesinde duygular yoğun ve coşkulu olduğu için genellikle iletişim problemleri fark edilmez. Her ilişkide iletişim problemleri yaşanabilir ancak ilişkinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için bu sorunların çözülmesi gerekir. Çözüme kavuşturulmayan her sorun, flört şiddetine kapı aralama olasılığı taşır. Flört şiddeti nedir, nasıl anlaşılır, nasıl önlenir gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Flört Şiddeti Nedir?

Flört, duygusal ilişkilerin oluşma evresini ifade eder. Özel ilişkilerin başlangıç seviyesinde temellerin sağlıklı bir şekilde atılması, ilişkinin ilerleyen süreçlerinde sağlıklı iletişim kurulmasına yardımcı olur. Flört şiddeti, özel ilişki içerisinde bulunan partnerlerden herhangi birinin diğerine uyguladığı duygusal, sosyal, fiziksel ve cinsel baskıların tümünü ifade eder. Flört şiddeti, romantik ilişki şiddetinin bir alt türüdür. İlişki sırasında oluşabildiği gibi ilişki sonrasında da oluşabilir. Kişinin kendini mutlu hissetmediği bir ilişkiyi hemen sonlandırması duygusal dengenin korunabilmesi açısından önemlidir. Ancak çoğu zaman kişi, flört şiddetine maruz kaldığını anlayamayabilir. Çünkü flört şiddeti genellikle psikolojik flört şiddeti ile ve küçük hamlelerle başlar.

Psikolojik flört şiddeti, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan bir şiddet türüdür. Daha çok eril düşüncenin hâkim olduğu toplumlarda özellikle kadına yönelik şiddet görülür. Günümüzde flört şiddeti her iki cins tarafından da uygulanabiliyor. Her ne kadar flört şiddeti uygulayan erkeklerin oranı kadınlardan fazla olsa da flört şiddetine başvuran kadınlar da bulunur. Flört şiddeti her yaş grubunda görülebilir, ancak yoğun olarak 16-24 yaş aralığında yaşanır. Küçük hamleler ve müdahalelerle başladığı için genellikle fark edilmez. Fakat zaman içerisinde mutlaka artış gösterir. Kavga çıkarmak, partnerin her anını kontrol etmek, aşağılayıcı sözler söylemek ve kıyafetlere karışmak gibi davranışlar flört şiddetinde en sık karşılaşılan davranışlardır. Flört şiddetinin önemli parçalarını oluşturan bu davranışların kabul edilmemesi ve normalleştirilmemesi önemlidir.

Flört Şiddeti Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Heyecanın ve duyguların yoğun olduğu flört döneminde partnerin olumsuz davranışlarını fark etmek zor oluyor. Ancak flört şiddeti uygulayan taraf şiddetin dozunu arttırmaya başladığında maruz kalınan şiddeti fark etmek daha kolay oluyor. Flört şiddetiyle ilgili en fazla merak edilen konulardan bir tanesi de flört şiddetinin nasıl anlaşılabileceğidir. Flört şiddeti nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir gibi soruların cevaplarını aşağıdaki listede bulabilirsiniz:

  •     Hemen hemen her konuya müdahale ederek baskıcı tavırlar takınıyorsa,
  •     Günü nerede, nasıl, kiminle geçirdiğinize dair tüm detayları sorguluyorsa,
  •     Dış görünüşünüze, fikirlerinize ve isteklerinize saygı göstermeyip sizi eleştiriyorsa,
  •     İlişkiyi onaylamayan arkadaş, akraba veya aile üyeleri ile iletişimi yasaklıyor veya sınırlandırıyorsa,
  •     Sizi sosyal çevrenizden uzaklaştırıyorsa,
  •     Sosyal medya hesaplarınızı kontrol altında tutuyor ve şifrelerinizi ısrarla istiyorsa,
  •     Size ve çevresine karşı öfkesini kontrol etmekte zorlanıyorsa,
  •     İzniniz olmadan size dokunuyor veya cinsellikle ilgili baskı uyguluyor hatta ısrarcı oluyorsa,
  •     Herhangi bir cinsin diğer cinsten daha üstün veya daha değersiz olduğunu savunuyorsa,
  •     Kendinizi sürekli açıklama yaparken buluyorsanız,
  •     Çoğu zaman üzgün, değersiz, öfkeli veya anlaşılmamış hissediyorsanız,
  •     Partnerinizin yanında kendinizi güvende hissetmiyorsanız,
  •     Sizden önceki ilişkilerinde partnerlerine zarar verdiğini duyduysanız,
  •     Sizi fiziksel olarak takip ediyor ya da ettiriyorsa, flört şiddetine maruz kalıyorsunuzdur.

Flört Şiddeti Türleri Nelerdir?

Flört şiddetinin birden fazla türü vardır. Başlangıç olarak bunlardan bir veya birkaç tanesi uygulanır. Ancak özellikle flört şiddetine maruz kalan kişinin ilişkiyi sonlandırmaması veya uygulanan şiddet türlerini normalleştirmesi kısa süre içerisinde bütün flört şiddet türlerinin uygulanmasına zemin hazırlar. Flört şiddeti türleri şu şekilde sıralanabilir:

  •     Psikolojik flört şiddeti
  •     Duygusal flört şiddeti
  •     Fiziksel flört şiddeti
  •     Dijital flört şiddet
  •     Israrlı takip şiddeti
  •     Cinsel flört şiddeti

Psikolojik Flört Şiddeti Nedir?

Psikolojik flört şiddeti, sadece psikolojik olarak uygulanan şiddet türlerini içerir. Fiziksel olarak kişiye zarar vermese de psikolojik olarak yıpratıcı etkileri vardır. Psikolojik flört şiddeti fiziksel şiddete göre daha geç fark edilebilir. Ancak bu şiddet türü, psikolojik şiddete maruz kalan kişinin yakın çevresi tarafından kolay bir şekilde fark edilir. Bu yüzden özel ilişkiler söz konusu olduğunda yakın çevre ile iletişimi devam ettirmek ve yakın çevreye açık olmak önemlidir. Duygusal flört şiddeti, psikolojik flört şiddetinin bir türüdür ve farklı göstergeleri bulunur.

Duygusal Flört Şiddet Nedir?

Duygusal flört şiddetini de fark etmek ve tepki vermek zordur. Bu yüzden bu şiddet türüne uzun süre maruz kalınabilir. Duygusal şiddetin göstergeleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

● Aşağılamak ve Suçluluk Duygusu Aşılamak: Flört şiddeti uygulayan taraf partnerine sürekli olarak hakaret eder, küfür eder ve hemen hemen her konuda eleştirir. Ayrıca kalabalık ortamda partnerini küçük düşürücü tavırlar sergileyerek, sözler kullanarak partnerinin duygularını incitir ve değersiz hissettirir.

● Yalnızlaştırma ve Mahrum Bırakma: Partnerin davranışlarına, kişisel eşyalarına ve giyimine müdahale etmek sık uygulanan flört şiddetlerinden biridir. Şiddeti uygulayan taraf bu davranışını sevgi göstergesi olarak ifade eder. Bu yüzden şiddete maruz kalan taraf şiddeti geç fark edebilir. Bunun yanı sıra partnerin sosyal çevresiyle iletişim kurmasını engellemek ve etkileşim içinde bulunmasını kısıtlamak kişiyi yalnızlaştırmaya iten davranışlardır. Yalnızlaşan taraf, flört şiddetine daha fazla maruz kalır. Yalnızlaştırma eyleminde genellikle sevgi ve buna bağlı olarak kıskançlık bahane edilir.

● Tehdit Etme ve Korkutma: Bu durum son derece önemli ve dikkat edilmesi gereken flört şiddetidir. Şiddeti uygulayan kişi partnerini korkutmak amacıyla özellikle şiddete maruz kalan tarafın kişisel eşyalarına zarar verir. Ayrıca kişinin kendisine ya da yakınlarına zarar vermekle tehditlerde bulunur. Bu eylemlere maruz kalındığında hem yakın çevreden hem de güvenlik güçlerinden destek almak önemlidir. Uzun süre tehdit ve korkuya maruz kalmak psikolojik destek alınmasını gerektirebilir.

Fiziksel Flört Şiddeti Nedir?

Fiziksel flört şiddeti, kişinin doğrudan bedenine uygulanan şiddet türüdür. Bu nedenle fark edilmesi daha kolaydır. Partnerin kabul etmediği her türlü temas fiziksel flört şiddeti kapsamına girer. Ayrıca zorlamaya dayalı bütün davranışlar da fiziksel flört şiddeti kapsamında yer alır. Tokat atma, tekme atma, sarsma, itme, ısırma, alkol veya uyarıcı maddeler kullanmaya zorlama fiziksel flört şiddetine örnektir.

Dijital Flört Şiddeti Nedir?

Teknolojik gelişmeler sonucunda internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte hayatın her alanında bilgiye kolayca ulaşabiliyoruz. Ancak bu, özel yaşamın da internet üzerinde daha fazla erişilebilir hale gelmesine neden oluyor. Özellikle partnerler arasında dijital flört şiddeti olarak adlandırılan problemler ortaya çıkabiliyor. Dijital flört şiddeti, bir partnerin diğerini dijital platformlar üzerinden sürekli kontrol etmeye çalışması, sık sık çağrılar yapması ve mesajlar göndermesi gibi davranışları içerir. Ayrıca partnerin sosyal medya hesap şifrelerini talep etmek, kullanımını sınırlamak veya engellemek, paylaşımlarına tehdit içerikli yorumlar yazmak, cinsel içerikli görsel ve videolar paylaşmaya zorlamak da dijital flört şiddetine örnek olarak verilebilir. Şiddet uygulayan taraf genellikle sevgiyi veya kıskançlığı bahane eder.

Israrlı Takip Şiddeti Nedir?

Musallat olma veya ısrarlı takip şiddeti olarak bilinen bu tür flört şiddeti, en yaygın görülen flört şiddeti biçimidir. Bu şiddet türü, flört ilişkisinin her aşamasında, yani öncesinde, sırasında ve sonrasında meydana gelebilir. Genellikle ısrarcı takipçi, partnerinin hayır demesini kabul etmeyebilir. Maruz kalan kişinin kişisel alanı ihlal edilir, hakları kısıtlanır, kışkırtılır, tehdit edilir ve şiddet uygulanabilir.

Cinsel Flört Şiddeti Nedir?

Özel ilişkisi olan taraflardan biri, cinsel ilişkiye zorlanması halinde, istememesi ve rızasının olmaması durumunda cinsel flört şiddeti uygulanmış olur. Hayır cevabını kabul etmeyen taraf, şiddeti taciz ve tecavüz düzeyine taşıyabilir. Bu nedenle dikkatli olmak son derece önemlidir.

Flört Şiddeti Örnekleri Nelerdir?

Heyecanın dorukta olduğu zamanlarda, flört şiddeti genellikle anlaşılmaz. Hatta çoğu zaman yanlış anlaşılır. Şiddeti uygulayan taraf, bu davranışları sevgi, sahiplenme ve aşırı değer vermenin göstergesi olarak ifade eder. Ancak, bağlayıcı, kısıtlayıcı, yıpratıcı, engelleyici, küçük düşürücü ve zarar verici davranışlar ve talepler, sevgi göstergesi değildir. Flört şiddetinde yaygın olarak kullanılan cümleler şu şekildedir:

  •     Ben aradığım zaman o telefon açılacak!
  •     Oraya gitmene izin vermiyorum!
  •     Oraya X kişisi ile gidemezsin!
  •     X kişisi ile bir daha görüşmeyeceksin!
  •     Kiminle mesajlaşıyorsun?
  •     Bu saatte online olamazsın!
  •     Seven insan kıskanır!
  •     Telefonunun şifresini ver!
  •     X uygulamasını kullanma!
  •     Bu kıyafeti giyemezsin!
  •     Bunu senin yüzünden yaptım!
  •     Seni sevdiğim için sana tokat attım!
  •     Benden ayrılırsan her şeyi ailene anlatırım!
  •     Beni bırakırsan fotoğraflarını yayınlarım!
  •     Benim istediklerimi yapmak zorundasın!

Güvensiz İlişki Nasıl Anlaşılır?

Fiziksel ve cinsel flört şiddeti dışında kalan flört şiddeti türlerini anlamak biraz zaman aldığı için ilişkinin güvenli olup olmadığını anlamak da zaman alabilir. Güvensiz bir ilişkiyi anlamak için kendiniz ve partnerinizle ilgili aşağıdaki soruların cevaplarını değerlendirebilirsiniz.

Partneriniz:

● Aşırı kıskanç davranışları ve söylemleri var mı?

● Nasıl davranmanız konusunda size müdahale ediyor mu?

● Size ulaşamadığı zaman aşırı tepkiler veriyor mu?

● Fikirlerinizi önemsiyor veya küçümsüyor mu?

● İzniniz olmadan kişisel eşyalarınızı karıştırıyor mu?

Siz:

● Partneriniz ile fiziksel temas kurmaktan kaçınıyor musunuz?

● Herhangi bir tartışmada sakinleştiren taraf siz misiniz?

● Herhangi bir yere gideceğiniz zaman partnerinizden izin alıyor musunuz?

● Herhangi bir kıyafeti giyeceğiniz zaman partnerinize danışıyor musunuz? Verdiği tepkilere göre kıyafet tercihiniz değişiyor mu?

● Tartışma veya kavga anında kendinizi suçlu ve güvensiz hissediyor musunuz?

● Cinselliğin zorla gerçekleştiğini düşündüğünüz zamanlar oluyor mu?

Bir süre psikolojik flört şiddetine maruz kalan kişilerde duygu ve düşünceler arasında sağlıklı bağlantı kurmak zorlaşır. Genellikle kişi kendinden şüphe eder. Kendi hareketlerini sorgular, depresyona girer ve yaşadığı olumsuz hislerden kolay kolay kurtulamaz. Psikolojik flört şiddetine maruz kalan kişilerin psikolojik destek alması önemlidir. Eğer psikolojik flört şiddetinin yanı sıra fiziksel şiddet ve cinsel şiddete de maruz kalınıyorsa, tehditler söz konusuysa kolluk kuvvetlerinden de destek alınması gerekir.

Sağlıklı ilişkilerde kişiler kendilerini özgür, güvende ve rahat hissederler. Kendinizi ifade etmekte zorlandığınız, mutlu hissetmediğiniz ve sağlıklı olmadığınıza inandığınız bir ilişkiyi sürdürme konusunda ısrarcı olmamanız önemlidir. Psikolojik flört şiddetine uzun süre maruz kalmak aksiyon almayı zorlaştırır. Ancak bu konuda önce yakınlarınızdan, daha sonra psikologdan destek alarak yaşadığınız olumsuz deneyimin etkilerini azaltabilirsiniz.

Flört Şiddetinde Kullanılan Manipülasyon Teknikleri Nelerdir?

Flört şiddetinin nasıl başladığını anlamak zordur, çünkü farklı manipülasyon teknikleri kullanılır. Bir süre sonra bu noktaya nasıl geldiğinize şaşırabilirsiniz. Flört şiddetinde sıkça kullanılan manipülasyon teknikleri şunlardır:

● Aşk bombardımanı (Lovebombing): Narsistik partnerlerin en çok kullandığı yöntemdir. Duygusal egemenlik kurmak hedeflenir. Her konuda partnerinin kendisini onaylamasını ister. Bu manipülasyon tekniğine maruz kalan kişi ilişkinin başlangıcında yoğun sevgi ve yoğun ilgiye boğulur.

● Gaz lambası (Gaslighting): Algı yönetimi ve yıldırma tekniğidir. Bu tekniğe maruz kalan kişi bir süre sonra manipülasyonu uygulayan tarafa bağımlı hale gelebilir. Birlikte alınan kararların sorgulanmasıyla başlar. Örneğin; X gününde buluşma kararı alınır, ancak manipülatör buluşma gününün Y olduğunu kendinden emin bir şekilde iddia eder. Hatta bu konuda ısrarcı tavır sergiler. Buna benzer birçok manipülasyon uygulayarak kişinin kendinden şüphe etmesi sağlanır.

● Hayaletlenme (Ghosting): Kişinin kendini değersiz hissetmesi için uygulanan yöntemdir. İlişki iyi giderken, manipülatör bir anda ortadan kaybolur. Bu süreçte kişi ilişkinin devam edip etmediğini sorgulamaya başlar. Bir süre sonra manipülatör taraf bir anda ortaya çıkar. Narsistik partnerlerin kullandığı yöntemdir. Bu duruma maruz kalan kişi kendinde hata aramaya başlar ve sonuç olarak kendini hatalı bulduğu için manipülatörün her davranışını onaylar.

Flört Şiddeti Nasıl Önlenir?

Özel ilişkilerde flört şiddetini önlemek veya flört şiddetine maruz kalınıyorsa bunu sonlandırmak için aşağıdaki detaylara göz atmak faydalı olur.

● Flört şiddeti konusunda farkındalık kazanmak önemlidir. Duygusal, psikolojik ve fiziksel şiddetin yer aldığı bir ilişkide sevgi ve saygı kavramlarından bahsedilmesi mümkün değildir. Şiddet davranışları normalleştirilmemelidir.

● “Sadece 1 defa oldu”, “benim de hatam vardı”, “öfkesini kontrol edemedi ama pişman oldu”, “beni sevdiği için kısıtlıyor” gibi cümleler flört şiddetini onaylayan, hatta bu duruma alışıldığını ifade eden cümlelerdir. Bunların kabul edilmesi şiddet seviyesinin giderek artmasına neden olur.

● Kişinin kendini değerli görmesi ve kendini önemsemesi gerekir. Aşırı fedakarlık gerektiren durumlardan kaçınmak ve bazı durumlarda “hayır” cevabının verilmesi önemlidir. Sağlıklı bir ilişkide her iki taraf da fedakarlık yapar ve her iki tarafın da mutlu ve ilişkiden memnun olması önemlidir. Bu noktada kişilerin kendi sınırlarını belirlemeleri faydalı olur.

● Sağlıklı bir ilişkide kişinin kendi yaşam alanına müdahale edilmez. Buna ilişkinin en başından itibaren izin vermemek önemlidir.

● Eğer partner, şiddeti problem olarak değil de olası bir davranış olarak görüyorsa ilişkiden uzaklaşmak faydalı olur.

● İlişkiden uzaklaşma veya ilişkiyi sonlandırma isteğine partner izin vermiyorsa ve ısrarcı davranıyorsa aile ve yakın çevreden yardım istemek önemlidir.

● Fiziksel şiddete maruz kalınıyorsa polis, jandarma ve dayanışma sivil toplum örgütlerinden yardım istemek faydalı olur.

● Şiddet görülmesine rağmen ilişkiden uzaklaşamıyor ve partnere duygusal olarak bağlı olduğu hissediliyorsa psikolojik destek alınması önemlidir.

Sağlıklı flört ilişkilerinde veya romantik ilişkilerde şiddetin hiçbir türü yer almamalıdır. Şiddetin var olduğu ilişkiler eninde sonunda biter, ancak kişide onarılması zor izler bırakır. Flört şiddetine maruz kalmamak için sağlıklı ilişkinin gerekliliklerini öğrenmek ve şiddetin hiçbir türünü kabul etmemek önemlidir. Onaylanan her şiddet davranışı bir sonraki şiddet aşamasına zemin hazırlar. Sevgi ve saygı çerçevesinde ilerleyen ilişkilerde her iki taraf da mutlu ve huzurlu olur. Kendinizi herhangi bir şeye mecbur hissediyorsanız veya sizi mutsuz eden birtakım davranışlara karşılaşıyorsanız ilişkiyi sonlandırmanız faydanıza olur.