Dijital Para Nedir? Kripto Paradan Farkı Nedir?

 

Dijital teknolojileri kullanmaya ve hayatımızın birçok alanında ona yer açmayı öğrendik. Günden güne artan ve çeşitlenen dijital teknoloji, dijital ürün kullanımı son yıllarda finans alanında da kendini gösterdi. Matematik mühendisliği ile sanal ortamda üretilen dijital paralar fenomen haline geldi.

Dijital Para Nedir?

Dijital para, hangi bir maden ya da kağıttan üretilmeyen, elektronik ortamda mühendislik ile üretilen paralardır. Elle tutulamayan, gözle görülemeyen bu para alım gücüne haizdir ve Merkez Bankasına bağlıdır. Dijital para tıpkı madeni ya da kağıt paralar gibi ulusa bağlı üretilir. Meşruiyetlerini devletten ve merkez bankasından alırlar. Bunun yanı sıra çeşitli avantajlara sahiptirler:

  • Maliyeti düşüktür. Materyal masrafı yoktur.
  • Ödeme işlemleri hızlı ve pratiktir.
  • Komisyon, hizmet bedeli vb. masraflar olmaksızın transfer edilebilir.
  • Tüm işlemler sanal ortamda kayıt altına alınır. Bu sebeple kayıtlara hızlıca erişilebilir.

Dijital Para Nasıl Kullanılır?

Dijital para elektronik ortamda telefon, tablet ve bilgisayarlar aracılığıyla satın alınabilir. Bu para birimiyle yalnızca elektronik olarak işlem yapılabilir. Satın alma işlemlerinde, transfer işlemlerinde aktarım sanal sistem üzerinden gerçekleştirilir.

Dijital para birimleri ile sınırlar ötesinde işlem yapmak mümkündür fakat transfer gibi işlemlerin gerçekleşmesi için iki tarafın da aynı ağa bağlanması gerekir.

Dijital paraların alışveriş ve transferinde kullanıcılar güvenlik sistemli bir sanal ağa bağlanır ve transfer bu ağ üzerinden gerçekleştirilir. Böylece işlemler hem güvenli olur hem de resmiyet kazanır.

Kripto Paradan Farkı Nedir?

Dijital para: kripto paradan çok daha kapsamlı bir kavramdır. Sanal ortamda geçerliliği olan tüm paralar dijital para olarak kabul edilir. Kripto ise dijital para çeşitlerinden sadece biridir. Yani kripto para da aslında bir dijital paradır.

Fakat aralarında farklılıklar bulunur:

  • Kripto paralar dijital paraya göre resmiyeti daha az olan para çeşididir.
  • Dijital para merkezi otoriteye dayalıdır. Ülkelere ve merkez bankasına bağlı olarak işlem görürler. Aynı zamanda bu kurumlar tarafından denetlenebilir. Bu sebeple güvenilirliği daha fazladır.
  • Dijital paralarla yapılan işlemler gizli tutulamaz. Merkeze bağlı üretildiği gibi merkeze bağlı olan sistemler aracılığı ile kullanılır. Kripto paralarda ise böyle bir şeffaflık her zaman yoktur.
  • Dijital para ile işlem yaparken kimlik bilgileri ve kimlik doğrulaması gerekir. Kripto para işlemlerinde alıcı ve satıcının kimliği saklı kalabilir.
  • Kripto para kötü niyetli işlemlere açık olduğundan devletler tarafından genellikle tanınmaz. Dijital para ise otoriteye bağlı olduğundan itibarlı kabul edilir ve kabul görür.
  • Kullanılan ağ sisteminde kripto paraların kullanıldığı blockchain sistemi daha korunaklıdır. Dijital paraların kullanıldığı ağ sistemi siber saldırıya daha açıktır.
  • Dijital para birimlerinin değerleri ülke ekonomisine bağlı olarak değiştiğinden hızlı değer kaybı ya da artışı olmaz. Kripto paralarda ise risk çok daha yüksektir.

Türkiye’nin Dijital Parası Bulunuyor mu?

Türkiye’nin henüz kullanıma açılmış bir dijital para birimi bulunmamaktadır fakat bunun için çalışmalar sürdürülmektedir.  Üretilen paranın ilk olarak pilot sistemler ve kurumlar tarafından kullanılması daha sonra halka açık hale gelmesi bekleniyor. Türkiye dijital parasının 2022 ve 2023 yılları arasında çıkarılması planlanıyor.